Επιθέσεις κατά των MME σε Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβενία

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής τις απόπειρες φίμωσης ανεξάρτητων μέσων από τις αρχές της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας.

Cracow, Poland - January 9, 2016: - The demonstration of the Committee of the Defence of the Democracy KOD for free media /wolne media/ and democracy against PIS government. Cracow , Poland

 

Η ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας για τα ΜΜΕ αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του σταθμού Klubrádió, η οποία έληξε στις 14 Φεβρουαρίου. Η απόφαση επικυρώθηκε δικαστικά, παρόλο που οι λόγοι που επικαλέστηκε το Συμβούλιο Μέσων Ενημέρωσης (δηλ. ότι δεν είχε ενημερωθεί δεόντως για το μουσικό πρόγραμμα του σταθμού) έχουν χαρακτηριστεί από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα ως «ασήμαντοι». Στη συζήτηση, οι βουλευτές αναμένεται να επικεντρωθούν στην ανεξαρτησία του Συμβουλίου Μέσων Ενημέρωσης και στο φαινόμενο του αυξανόμενου περιορισμού της ελευθερίας των ΜΜΕ με την πάροδο των ετών.

Στην Πολωνία, τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό τέλος στα έσοδα των ΜΜΕ από διαφημίσεις για τη στήριξη του συστήματος υγείας και του πολιτισμού έχουν επικριθεί ως δυσανάλογα στοχευμένα προς ανεξάρτητα ενημερωτικά μέσα. Πολλά από τα μέσα αυτά συμμετείχαν στη διαμαρτυρία του «μηντιακού μπλακάουτ» του περασμένου μήνα»: κανάλια «έριξαν μαύρο» και ραδιοφωνικοί σταθμοί ανακύκλωναν προηχογραφημένα μηνύματα για να δείξουν τι σημαίνει στην πράξη ο περιορισμός της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Σειρά εκδοτών υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή, στην οποία αναφέρεται ότι αντιτίθενται σθεναρά στη χρήση της επιδημίας ως δικαιολογία για την εισαγωγή μιας ακόμη νέας, εξαιρετικά μεγάλης επιβάρυνσης για τα μέσα ενημέρωσης.

Οι δημοσιογράφοι στη Σλοβενία αντιμετωπίζουν εκτεταμένη διαδικτυακή παρενόχληση και απειλές, μεταξύ άλλων από τον πρωθυπουργό της χώρας Janez Janša, ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες ότι τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να υφίστανται πολιτικές παρεμβάσεις. Στην ανοικτή επιστολή τους του Οκτωβρίου 2020, 22 Σλοβένοι εκδότες προειδοποίησαν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο με «ψέματα, παρενοχλήσεις, χειραγώγηση και προσβολές από εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής της κυβέρνησης». Η Σλοβενία θα αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο του 2021.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.