Επίθεση Ερντογάν κατά των δοµών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αφαιρέσει τη δυνατότητα από τον Ιµάµογλου να είναι υποψήφιος

 

Ουσιαστικά ο Ταγίπ Ερντογάν κυνηγά τις δυνατότητες της αντιπολίτευσης, όχι µόνο να έχει τον δηµοφιλέστερο του αντίπαλο ως υποψήφιο στις επερχόµενες εκλογές, αλλά και να περιορίσει το πεδίο της πολιτικής δραστηριοποίησης της αντιπολίτευσης, ανέφερε στο ραδιόφωνο του «Άστρα» ο διδάκτωρ Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου, Νίκος Μούδουρος. Η εκτίµηση διατυπώθηκε στο πλαίσιο συζήτησης για τις προεκτάσεις της καταδίκης σε φυλάκιση του δηµάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέµ Ιµάµογλου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για προσβολή των µελών του Ανώτατου Εκλογικού Συµβουλίου.

∆εν είναι µόνο η δίκη Ιµάµογλου, πρόσθεσε ο δρ Μούδουρος, αλλά και οι νόµοι σε σχέση µε τον έλεγχο των ΜΜΕ, περιλαµβανοµένων νοµοθεσιών για το διαδίκτυο, όπως και η καταστολή του κουρδικού κινήµατος.

«Άρα, βλέπουµε µία πολύπλευρη επίθεση κατά των δοµών της αντιπολίτευσης, µε κορυφαίο παράδειγµα την τελευταία δίωξη του Εκρέµ Ιµάµογλου. Ο Ιµάµογλου θα µπορούσε να αποτελέσει µιαν πανίσχυρη εναλλακτική για την αντιπολίτευση στις επερχόµενες προεδρικές εκλογές. Το 2019 κέρδισε τον µεγαλύτερο δήµο σε οικονοµικό, πολιτικό και ιδεολογικό βάρος στην Τουρκία, εκείνον της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκείνη η αντιπαράθεση αποτέλεσε µία ήττα για τον Ερντογάν», είπε ο τουρκολόγος, επισηµαίνοντας πως το αποτέλεσµα στην Κωνσταντινούπολη ίσως να αποτελεί ένδειξη για πανεθνική επικράτηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να περιορίσει τις ενδείξεις αυτές και να αφαιρέσει τη δυνατότητα από τον κ. Ιµάµογλου να είναι υποψήφιος, υπέδειξε ο κ. Μούδουρος, υπογραµµίζοντας ότι «το πώς θα εξελιχθεί η δικαστική περιπέτεια θα το δούµε σε µερικές βδοµάδες». Στην περίπτωση που η έφεση του Εισαγγελέα οδηγήσει σε αύξηση της ποινής του δηµάρχου Κωνσταντινούπολης πέραν των τριών ετών κάθειρξης, τότε ο Ιµάµογλου αυτόµατα θα χάσει τα πολιτικά δικαιώµατά του και θα καθαιρεθεί από το αξίωµά του.

Ερωτηθείς «από πού αντλεί τόσο θράσος ο Ταγίπ Ερντογάν», ο Νίκος Μούδουρος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια ακολουθεί µία πολιτική «πολέµου», διότι έτσι την αντιλαµβάνεται, ως µία µάχη για να κρατηθεί στην εξουσία. Όπως εξήγησε, από τη µία το κράτος της Τουρκίας έχει µεταµορφωθεί σε τέτοιο βαθµό, που ουσιαστικά αποτελεί τη βάση της αντίληψης περί «πολέµου» που δίνει ο Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, ενώ από την άλλη είναι και οι σύµµαχοί του τέτοιοι που συµβάλλουν στην ιδεολογική συγκρότηση αυτού που βλέπουµε σήµερα. Υπάρχει η αντίληψη, σηµείωσε ο δρ Μούδουρος, ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει καν να ασκεί πολιτική.

«Το κράτος έχει µεταµορφωθεί µε τρόπο όπου οι πρώην αυτόνοµες, ανεξάρτητες δοµές που θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα κράτος φιλελεύθερου τύπου –όπως για παράδειγµα η ανεξαρτησία και αυτονοµία της δικαστικής εξουσίας– δεν υπάρχουν. Αυτό σηµαίνει ότι αυτές οι δοµές ευθυγραµµίζονται µε την πολιτική που ασκεί και ακολουθεί ο Ερντογάν και παρατηρείται µια ταύτιση µε τον πολιτικό ηγέτη που αυτή τη στιγµή είναι ο Ερντογάν», είπε ο τουρκολόγος.

Σε ό,τι αφορά την πάγια πολιτική της αντιπολίτευσης –τουλάχιστον αναφορικά µε τα συστηµικά κόµµατα– ο κ. Μούδουρος ανέφερε ότι σε κάποια σηµεία υπάρχουν διαφορές µε την κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν σηµεία, όπως η διένεξη µε την Ελλάδα ή το Κυπριακό, όπου βλέπουµε µία συµφωνία. «Θα πρέπει να πάµε αριστερά, και κάποιες φορές πολύ αριστερά, για να δούµε διαφοροποίηση από την κυρίαρχη τάση που επικρατεί στην Τουρκία, όπως για παράδειγµα το φιλοκουρδικό κόµµα». Σηµειώνεται όµως ότι ο Ερντογάν «κατάφερε», για πρώτη φορά µετά από πολλά χρόνια, να κινητοποιήσει την κοινωνική βάση της συµµαχίας των έξι κοµµάτων της αντιπολίτευσης και να τα ωθήσει στη διαµόρφωση ενός κοινού πολιτικού προγράµµατος.

Σχετικά µε την επόµενη µέρα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που θα διεξαχθούν σε ένα εξάµηνο περίπου, ο τουρκολόγος ανέφερε ότι αυτή τη στιγµή δεν µπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη, αφού θα εξαρτηθούν πολλά, τόσο από τις διεθνείς συµµαχίες όσο και από τις εσωτερικές συµµαχίες που θα προκύψουν. Πάντως, οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν σταθεροποίηση του κυβερνώντος κόµµατος σε ποσοστά πέριξ του 30%, ενώ σταθεροποιείται και η άνοδος των κοµµάτων της αντιπολίτευσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy