Επίθεση ΙΚ σε κουρδική πόλη στα σύνορα με Τουρκία

Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επιτέθηκαν σήμερα στην πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς και στην κοντινή πόλη Σουλούκ, δήλωσαν ο εκπρόσωπος της YPG Ρεντούρ Τζελίλ και τουρκικές πηγές ασφαλείας στο Ρόιτερς.


Η YPG και δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας των Κούρδων της Συρίας κατάφεραν “να συντρίψουν αυτή την επίθεση και να περικυκλώσουν τους επιτιθέμενους”, είπε ο Τζελίλ. “Οι επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν”, πρόσθεσε, χωρίς να δίνει απολογισμό.

Η YPG κατέλαβε την Τελ Αμπιάντ από το ΙΚ πέρυσι σε επίθεση που διενήργησε με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν πως η επίθεση εξαπολύθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δύο μέτωπα και πως οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις, που ακούγονταν από την πόλη Ακτσάκαλε στην τουρκική πλευρά, συνεχίστηκαν για πολλές ώρες.

Οι πηγές ασφαλείας και ένας μάρτυρας στην Ακτσάκαλε ανέφεραν πως μαχητικά αεροσκάφη που φαίνεται ότι συμμετείχαν στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ΙΚ έπληξαν τις θέσεις των τζιχαντιστών και πως ο τουρκικός στρατός έχει αυξήσει τις περιπολίες στη δική του πλευρά των συνόρων.


Ο Τζελίλ δήλωσε πως κάποιοι από τους επιτιθέμενους σήμερα εισήλθαν από την τουρκική μεθόριο στο βορρά, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι η Τουρκία υποστηρίζει την οργάνωση. Η Τουρκία αρνείται σταθερά αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως τα πρόσφατα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να σταματήσει η παράνομη διέλευση των συνόρων έχουν καταστήσει αδύνατη την είσοδο επιτιθέμενων από την Τουρκία στη Συρία.

Άλλοι επιτιθέμενοι εισήλθαν από το νότο, δήλωσε ο Τζελίλ, ο οποίος είπε ότι δεκάδες μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.