Επίθεση με μολότοφ στο Τζαμί Τζεντίτ στη Λεμεσό-Έγραψαν ρατσιστικά συνθήματα στους τοίχους

Άγνωστοι προέβησαν σε βανδαλισμούς και έριξαν μολότοφ κατά του Τζαμιού Τζεντίτ στη Λεμεσό

Άγνωστοι επιτέθηκαν με μολότοφ και έγραψαν ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα στο Τζαμί Τζεντίτ στη Λεμεσό, γεγονός που δεν άργησε να δημοσιοποιηθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Να σημειωθεί ότι, μόλις λίγες μέρες πριν, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, χαρακτήρισε τους συμμετέχοντες στην ειρηνική εκδήλωση συμπαράστασης προς τους έγκλειστους στο κέντρο κράτησης Πουρνάρα ως “αναρχικά στοιχεία” και “υποκινούμενους” , τονίζοντας μάλιστα πως “δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν φαινόμενα αναρχίας στη χώρα μας”.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις πιο πάνω δηλώσεις του κ. Νουρή σχετικά με μια ειρηνική εκδήλωση, αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη μπροστά σε ένα τέτοιο ρατσιστικό περιστατικό βίας, βανδαλισμού και υποκίνησης μίσους.

Καταδικάζουν τον βανδαλισμό οι Θρησκευτικοί Ηγέτες στην Κύπρο

Οι Θρησκευτικοί Ηγέτες στην Κύπρο, που αποτελούν το Religious Track of the Cyprus Peace Process (RTCYPP), καταδικάζουν τον βανδαλισμό τζαμιού στη Λεμεσό και τονίζουν ότι όλοι οι χώροι λατρείας είναι ιεροί και εκεί καλλιεργείται μια κουλτούρα ειρήνης, συγχώρεσης και συμφιλίωσης.

Σε δελτίο Τύπου οι θρησκευτικοί ηγέτες των πέντε κύριων θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου, Ελληνορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι Ορθόδοξοι, Μαρωνίτες και Καθολικοί, αναφέρουν πως με μεγάλη θλίψη άκουσαν ότι εναντίον του τζαμιού Köprülü στη Λεμεσό ρίφθηκαν βόμβες βενζίνης και ότι ο εξωτερικός τοίχος βανδαλίστηκε με ρατσιστικά γκράφιτι εναντίον του Ισλάμ και των μεταναστών.

“Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε πράξη βανδαλισμού και έλλειψης σεβασμού σε ιερούς χώρους λατρείας. Με φρίκη βλέπουμε τέτοιες πράξεις βίας και εκφράσεις ισλαμοφοβίας, ξενοφοβίας και διακρίσεων. Στεκόμαστε ενάντια σε όλες τις ενέργειες που προσπαθούν να βλάψουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κύπρου που όλοι προσπαθούμε να διατηρήσουμε”, αναφέρεται.

Στο δελτίο Τύπου προστίθεται ότι καμία πράξη μίσους δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δύναμη της αγάπης και υπενθυμίζεται πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το τζαμί Köprülü στη γειτονιά του Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό “υπήρξε ένα από τα θετικά παραδείγματα καλής και σεβαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Μουφτή της Κύπρου, του σημερινού κηδεμόνα και της τοπικής κοινότητας, που προωθούν τη θρησκευτική ελευθερία”.

“Ως εκ τούτου, τέτοιες πράξεις δεν δείχνουν μόνο έλλειψη σεβασμού για τη θρησκευτική κοινότητα αλλά και για όλους εκείνους που εργάζονται για να προωθήσουν την αποδοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πιο κάτω η κοινή Δήλωση των Θρησκευτικών Ηγετών της Κύπρου που καταδικάζει την επίθεση στο Τζαμί Τζεντίτ στη Λεμεσό