Επιτόκια και ακρίβεια έφαγαν ενάμισι μισθό

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την ακρίβεια, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στη συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης, αν όχι και στην ύφεση. Και αυτό με τη σειρά του θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει εκφράσει ήδη έντονες ανησυχίες για νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα οδηγήσουν σε νέες εκποιήσεις. Παράλληλα, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για μαζικά λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην αύξηση της ανεργίας και θα δημιουργήσουν ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο πολύ δύσκολα θα βγει η οικονομία. Τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.


Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στα νοικοκυριά το επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε τον Αύγουστο για έκτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο 2,56% σε σύγκριση με 2,14% τον Φεβρουάριο. Δηλαδή, για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ τα νοικοκυριά καλούνται πλέον να πληρώνουν 840 ευρώ περισσότερα σε τόκους κάθε χρόνο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα ενός μέσου μηνιαίου μισθού. Και άλλα τρία τέταρτα τουλάχιστον που τα έφαγε ο πληθωρισμός, σύνολο το νοικοκυριό ήδη έχει χάσει ενάμιση μισθό και καλείται πλέον να ανέβει ένα βουνό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις νέων οικογενειών με παιδιά οι υποχρεώσεις αυξάνονται μήνα με μήνα.

Επίσης, στις επιχειρήσεις το επιτόκιο στα δάνεια για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε τον Αύγουστο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο 3,85% σε σύγκριση με 3,14% τον Μάρτιο. Δηλαδή, για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να πληρώνουν 1.420 ευρώ περισσότερα σε τόκους κάθε χρόνο. Σχεδόν όσα ένας μέσος μηνιαίος μισθός.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει δισεκατομμύρια στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω του κλεισίματος και του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού, είτε μέσω των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, είτε με άλλους τρόπους, πότε επιτέλους θα πάρει μέτρα για προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Πότε επιτέλους θα επιστρέψει στην κοινωνία τα δεκάδες εκατομμύρια, τα οποία μάζεψε από τους φόρους λόγω της ακρίβειας; Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ότι με τις συνθήκες της ακρίβειας, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί, είναι εμπαιγμός της κοινωνίας να μιλάμε για κατώτατο μισθό 940 μεικτά και μάλιστα για όσες ώρες θέλει ο εργοδότης; Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της επιλογές καταδικάζει χιλιάδες νέους;


Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, λαού θέλοντος, θα φύγει τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει μέχρι τότε. Κάθε μέρα τα δεδομένα γίνονται χειρότερα. Κάθε μέρα όλο και περισσότερα νοικοκυριά πέφτουν σε επίπεδα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ελπίζουμε ότι οι εκλογές θα φέρουν την αλλαγή με τον Μαυρογιάννη, και όχι μια παραλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης, είτε με τον Αβέρωφ είτε με τον Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.