Επιτροπή Ελέγχου: Αναφορές σε σκάνδαλα κατά τη συζήτηση για το Ράλι Κύπρος

Αναφορές σε σκάνδαλα στην Επιτροπή Ελέγχου η οποία συζήτησε το θέμα του Ράλι Κύπρος.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή, λόγω των χορηγιών του ΚΟΤ από το 2003 μέχρι το 2021 ύψους 10.3 εκ. ευρώ προς τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αυτοκινήτου που είναι μια ιδιωτική εταιρία.

Έντονος ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης για τα αιτήματα για κρατική χορηγία για το ράλι Κύπρος και για ευρωπαϊκές διοργανώσεις ράλι.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, ο κύριος Πετρίδης ανέφερε ότι ύστερα από παράκληση του Πρόεδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Αυτοκινήτου, δέχθηκε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Ωστόσο αντί του προέδρου, επισκέφθηκε το Υπουργείο Οικονομικών ένα άτομο το οποίο δήλωσε ότι είναι προωθητής.

Ζήτησε να δοθεί χορηγία από το κράτος, για τα επόμενα τρία χρόνια, ύψους 10.7 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το συγκεκριμένο άτομο ζήτησε από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, να πάρει τηλέφωνα υποψήφιους ιδιώτες χορηγούς, ώστε να εξασφαλίσει χορηγίες.

Ο κύριος Πετρίδης είπε ότι απέρριψε το αίτημα και ανέφερε ότι στο Ράλλι Ακρόπολης, το 70% των χορηγιών είναι από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως η θέση της Υπηρεσίας από την αρχή ήταν πως δεν τεκμηριωνόταν το όφελος που προέκυπτε από το ράλι, με την έννοια ότι το κράτος πριν δώσει οποιαδήποτε δαπάνη πρέπει να έχει ανάλυση κόστους – οφέλους. «Η θέση μας ήταν ότι δεν τεκμηριωνόταν επαρκώς αυτό το όφελος που προέκυπτε, δεν λέμε ότι δεν υπήρχε όφελος αλλά δεν τεκμηριωνόταν», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέφερε πως ο ΚΟΤ, ο προκάτοχος του Υφυπουργείου, διεξήγαγε μελέτη για έτη 2015 – 2017 διαπίστωσε ότι το όφελος «δεν ήταν ανάλογο σε σχέση με τα χρήματα που δίνονταν στη διοργάνωση», ενώ το ίδιο αποτέλεσμα είχε και έρευνα που διεξήγαγε το Υφυπουργείο στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. «Πιστεύουμε ότι ορθά μειώθηκε το ποσό της χορηγίας και εν τέλει η απόφαση της κυβέρνησης ότι με τις παρούσες συνθήκες η χορηγία έπρεπε να διακοπεί», πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΚΟΑ, ο Βάσος Κουτσιούντας είπε πως ο Οργανισμός επικροτεί όλες τις αθλητικές διοργανώσεις και ότι η διοργάνωση πρέπει να συνεχιστεί αλλά με τον σωστό τρόπο, δηλαδή από τη Ομοσπονδία, και με την εμπλοκή ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Μανώλης Κουλουμάς είπε πως το όλο θέμα οφείλεται στο ότι ο ΚΣΑ θέλει τον έλεγχο του αθλήματος, ενώ μίλησε «για μαγείρεμα βιβλίων» από τον ΚΣΑ.

Εκφράζοντας τη συμφωνία του με την αρχή ένα άθλημα μια ομοσπονδία, ο κ. Κουλουμάς είπε πως «εν τη ελλείψει της Ομοσπονδίας ζούσε και βασίλευε μία εταιρεία».

Υποστήριξε μάλιστα ότι πριν δοθεί η κρατική χορηγία το 2021 «μας ζητήθηκε, αν δεν δοθεί η χορηγία, να συμπράξουμε μαζί του (Αντ. Μιχαηλίδη) για να διοργανώσουμε το ράλι στα κατεχόμενα και να πάρουμε τη χορηγία από εκεί διότι έχει καλές σχέσεις με τον Τατάρ».

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, μαρτυρίες και στοιχεία, που υποδεικνύουν λανθασμένη διαχείριση ή και διασπάθιση δημόσιου χρήματος», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έφερε ένσταση στη συζήτηση του θέματος, λόγω της απουσίας του Αντώνη Μιχαηλίδη. «Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση στην απουσία αυτών που θα επικρίνουμε. Η συζήτηση πρέπει να αναβληθεί και να κληθεί ο ΚΣΑ για να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει «πασιφανής σκοπιμότητα» εναντίον του διότι ο ίδιος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΣΑ μέχρι το 2011.

«Δεν θα σας περάσει, μαθήματα από σας δεν δεχόμαστε, αν έχετε πρόβλημα επειδή αποκάλυψα τη φυγοστρατία σας, εγώ θα συνεχίσω» είπε απευθυνόμενος τον Σωτήρη Ιωάννου, ο οποίος ανταπάντησε διερωτώμενος αν ο κ. Σιζόπουλος «μιλά για φοροδιαφυγή και για μπότοξ».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως η εξέταση του θέματος θα συνεχιστεί και θα κληθεί ο Πρόεδρος του ΚΣΑ για να τοποθετηθεί επί των όσων ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρία. «Ουδέποτε η Επιτροπή παρεμπόδισε οποιονδήποτε να έλθει στην Επιτροπή», είπε.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, ανέφερε ότι, «όπου εμπλέκονται χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, πρέπει να ακολουθούνται διαφανείς διαδικασίες, με σωστούς ελέγχους και παρακολούθηση, με στόχο τη μεγιστοποίηση του συμφέροντος της κυπριακής οικονομίας και του Κύπριου πολίτη».

Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως ο Γενικός Ελεγκτής θα πρέπει να διεξαγάγει έλεγχο για τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν τα χρήματα, ενώ διερωτήθηκε ποιος οργανισμός αποδέχεται τη διοργάνωση του ράλι στα κατεχόμενα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει θέμα στη διαχείριση των χορηγιών εξού και το ΥΠΟΙΚ έκοψε για φέτος την χορηγία.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης διερωτήθηκε γιατί η Ομοσπονδία γιατί δεν διεκδίκησε νωρίτερα τη διοργάνωση του Ράλι αντί το 2021.

*Φωτογραφία αρχείου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy