Επιτροπή Προσφύγων: Μετά από πιέσεις έρχονται τροποποιητικά νομοσχέδια από το ΥΠΟΙΚ για την αξία πώλησης ακίνητης περιουσίας

Μετά από αρκετές πιέσεις, το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή προσφύγων της Βουλής ότι εντός των επόμενων δυο εβδομάδων θα φτάσουν στη Βουλή τροποποιητικά νομοσχέδια, ώστε να θεσπιστεί η διαδικασία είσπραξης του τέλους 0,4% επί της αξίας πώλησης ακίνητης περιουσίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκος Κέττηρος σημείωσε ότι για ακόμα μια φορά απασχόλησε την Επιτροπή η καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τον Φεβρουάριο του 2021. Έκανε λόγο για τεράστια καθυστέρηση και κόστος που φορτώνεται στους ήδη αδικημένους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών. Όπως είπε είναι αρκετά τα εκατομμύρια που έχουν στερηθεί από τα ταμεία του Φορέα ισότιμης Κατανομής Βαρών και από τα σχέδια για τη στήριξη του προσφυγικού κόσμου.

Epitropi Prosfigon 2 Scaled

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ακόμα ότι δυστυχώς η πρόθεση του Υπουργείου δεν είναι να καλύψει αναδρομικά τη διαδικασία από την ημέρα ψήφισης της νομοθεσίας. Σημείωσε ότι είναι ομόγνωμη η Επιτροπή Προσφύγων ότι θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό κατά την εξέταση του νομοσχεδίου.


Epitropi Prosfigon 5 Scaled

Παράλληλα, η Επιτροπή Προσφύγων εξέτασε το ζήτημα των καθυστερήσεων σχετικά με την εξέταση και έγκριση των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια στην Υπηρεσία Μέριμνας αλλά και την τελική παραχώρηση των χορηγιών από τις επαρχιακές διοικήσεις. Σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση σε κάποιες επαρχίες στην Υπηρεσία και στις επαρχιακές διοικήσεις, λέγοντας ότι όποιος καταθέτει αίτηση από δω και πέρα θα πρέπει να θεωρεί πιθανόν ότι θα καθυστερήσει στην καταβολή χορηγίας για περισσότερο από έναν χρόνο. Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι μέσα από τη συζήτηση φάνηκαν οι δαιδαλώδεις, γραφειοκρατικές και αντιπαραγωγικές διαδικασίες που υπάρχουν στις επαρχιακές διοικήσεις για την εξέταση των αιτήσεων επιδιόρθωσης κατοικιών σε συνοικισμούς αυτοστέγασης.

Kettiros 1 Scaled

 

Γιώργια Ερωτοκρίτου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.