Επιτροπή Προσφύγων: Ζήτημα της εφαρμογής του σχεδίου αναδόμησης των κυβερνητικών οικισμών

Κέττηρος: Να κατατεθεί η στατική μελέτη για μη επισκευάσιμες προσφυγικές πολυκατοικίες

 

 

Το θέμα που αφορά την εγκατάσταση ανελκυστήρων στις προσφυγικές πολυκατοικίες εξέτασε για ακόμη μια φορά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, αφού η Νομική Υπηρεσία ετοίμασε γνωμάτευση για τη δυνατότητα που υπάρχει να ξεπεραστεί το πρόβλημα των συγκαταθέσεων από όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων για την εγκατάσταση ανελκυστήρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Κέττηρο, «η γνωμάτευση, που χρειάστηκε δύο χρόνια για να ετοιμαστεί, δυστυχώς δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα, αλλά ουσιαστικά μας λέει ότι νομικά βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο». Σημείωσε ωστόσο ότι «προς την αντίθετη κατεύθυνση βρισκόταν η παρέμβαση της εκπροσώπου του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορεί να αξιοποιηθεί η γενική συνέλευση της διαχειριστικής επιτροπής με αυξημένη πλειοψηφία και όχι απαραίτητα η συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών».

Ο Ν. Κέττηρος ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει τη συγκεκριμένη πιθανότητα τις επόμενες μέρες και θα επιστρέψει για συζήτηση στην Επιτροπή, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση φρενάρει την εγκατάσταση ανελκυστήρων στους προσφυγικούς συνοικισμούς».

Εκπρόσωπος της Πολεοδομίας ανέφερε ότι στο πλάνο είναι η εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 368 υφιστάμενες πολυκατοικίες. Ως τώρα εγκαταστάθηκαν σε 115 και το έργο είναι σε εξέλιξη για άλλες 130, για τις οποίες προκηρύχθηκαν συμβόλαια ή γίνεται κατακύρωση προσφορών. Είπε χαρακτηριστικά ότι σε 42 πολυκατοικίες συγκατατέθηκε μόνο το 1/3 των ιδιοκτητών.

Λέχθηκε επίσης ότι αυτή τη στιγμή συντηρούνται 193 ανελκυστήρες σε κυβερνητικούς οικισμούς με κόστος 200.000 ευρώ ετησίως.

Εξετάστηκε, επίσης, το ζήτημα της εφαρμογής του σχεδίου αναδόμησης των κυβερνητικών οικισμών με άμεση προτεραιότητα τις 43 πολυκατοικίες που έχουν κριθεί ως μη επισκευάσιμες.

Ο Ν. Κέττηρος ανέφερε ότι «δεν μπορεί να υφίσταται η δικαιολογία του Τμήματος Πολεοδομίας ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πολυκατοικίες στον ιδιωτικό τομέα. Στην προκειμένη περίπτωση έγιναν μελέτες στατικής επάρκειας και οι δήμοι δεν έχουν ενημερωθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας για την κατάσταση των πολυκατοικιών. Μένουν άνθρωποι σε αυτές τις πολυκατοικίες και η μελέτη κρατείται ως απόρρητο έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών». Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή «ζήτησε για ακόμη μια φορά όπως κατατεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας για να έχουμε επιτέλους την πραγματική εικόνα για το βαθμό επικινδυνότητας των συγκεκριμένων πολυκατοικιών. Ενημέρωση δικαιούνται και οι κάτοικοι σε αυτές τις πολυκατοικίες, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο αγοραπωλησιών για διαμερίσματα τα οποία έχουν κριθεί ως επικίνδυνα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε πλάνη». Ταυτόχρονα, επειδή η στατική μελέτη έγινε πριν από τρία χρόνια, ζητήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επαναληφθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, για τις αναδομήσεις υπάρχει ένα κονδύλι 140 εκ. ευρώ και είναι σε εξέλιξη 4 έργα στο συνοικισμό Στρόβολος 2, στον Άγιο Μάμα, στους Αγίους Αναργύρους και στον Άγιο Αθανάσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.