Επιτροπή Σιτηρών: Υποκλίνεται στα θέλω των ιδιωτών η Κυβέρνηση

Έτοιμο φαίνεται το Υπουργείο Γεωργίας να υιοθετήσει κάποιες από τις εισηγήσεις των εισαγωγέων σιτηρών και των βιομήχανων και να καταθέσει νέο κείμενο για το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου (ΕΣΚ). Η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής συζήτησε χθες εκ νέου τα νομοσχέδια για κλείσιμο της ΕΣΚ, αφού οι εισαγωγείς σιτηρών και οι αλευροβιομήχανοι αντιδρούν έντονα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άντρος Καυκαλιάς, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να ενδώσει στις πιέσεις των εμπόρων και εισαγωγέων, οι οποίοι βλέποντας να έχουν πλέον το πάνω χέρι στη διαχείριση του τομέα των σιτηρών θέλουν να επιβάλουν και τους δικούς τους κανόνες. Μεταξύ άλλων, αυτό που φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αφαιρέσει ελέγχους σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους για την τήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων.

Ασφάλιστρα χωρίς αντίκρισμα για κτηνοτρόφους

Εν τω μεταξύ οι κτηνοτρόφοι, τα υποστατικά των οποίων καταστράφηκαν από τις πρόσφατες θεομηνίες, δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση λόγω του ότι δεν έχουν άδεια.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, ενώ οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν κανονικά τα ασφάλιστρά τους στο ταμείο διαχείρισης κινδύνων, εντούτοις λόγω του ότι δεν είναι αδειοδοτημένα τα υποστατικά, δεν μπορούν να λάβουν την αποζημίωσή τους και να τα επιδιορθώσουν. Ο Α. Καυκαλιάς χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός αυτό και κάλεσε τον Υπουργό Γεωργίας να βρει τη λύση. Από την πλευρά του ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα με τον Υπουργό Εσωτερικών για να βρεθεί μια λύση.

Επίσης, σχετικά με τη στήριξη των αγροτών ο Α. Καυκαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων, αφού τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Για αυτό αναμένεται η κατάθεση νέου πακέτου στήριξης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.