Επίτροπος Κυριακίδου: Κάποιες χώρες δεν έχουν ακόμα παραλάβει ούτε ένα εμβόλιο

Παρά τις χωρίς προηγούμενο προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας κοινότητας μέσω του προγράμματος COVAX, κάποιες χώρες δεν έχουν παραλάβει ακόμα δόσεις εμβολίων, ανέφερε η Επίτροπος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου Υπουργών των G20 για την υγεία που πραγματοποιείται στη Ρώμη.

Στην παρέμβασή της κ. Κυριακίδου, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, η Επίτροπος επεσήμανε πως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί ανά το παγκόσμιο πρέπει να υλοποιηθούν με συγκεκριμένες πράξεις.

Όπως σημείωσε, η «Team Europe» (δηλαδή η ΕΕ, τα κράτη μέλη και οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί της Ευρώπης) έχουν μέχρι σήμερα κινητοποιήσει πέραν των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ και είχαν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια προώθηση του εμβολιασμού μέσω της στήριξης του COVAX με συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε πως η ΕΕ έχει δώσει το καλό παράδειγμα προχωρώντας στην εξαγωγή της μισής της παραγωγής σε εμβόλια, με αποτέλεσμα να έχει εξάγει 700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 130 χώρες από τον Δεκέμβριο του 2020.

«Ξέρουμε όμως πως παρά τις χωρίς προηγούμενο παγκόσμιες προσπάθειες, κάποιες χώρες δεν έχουν ακόμα παραλάβει εμβόλια» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου, επισημαίνοντας την ανάγκη για συλλογική παγκόσμια δράση μέσω της ενίσχυσης των πλέον ευάλωτων συστημάτων υγείας.

«Από εμάς εξαρτάται να μετατρέψουμε την παγκόσμια αλληλεγγύη και πολυμέρεια σε δράση» σημείωσε η Επίτροπος, υπενθυμίζοντας πως ο ιός δεν μπορεί να νικηθεί πολεμώντας τον μόνο μέσα στα σύνορα μιας χώρας, και χαρακτηρίζοντας την εμβολιαστική αλληλεγγύη μια «γεωπολιτική αναγκαιότητα».

Όσον αφορά τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθύμισε πως το μπλοκ έχει δεσμευτεί να παραδώσει στον COVAX τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021. Ταυτόχρονα, συνέχισε, «επενδύουμε και στην δημιουργία δυνατότητας κατασκευής εμβολίων στην Αφρική και αυξάνουμε τη συνεργασία με το Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων».

Επίσης, σημείωσε, η υπό δημιουργία Ευρωπαϊκή Αρχή για Ετοιμότητα και Αντίδραση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας (HERA) «θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την παγκόσμια αρχιτεκτονική ανταπόκρισης στις κρίσεις».

Αναφερόμενη στις προτάσεις για διευκόλυνση της παραγωγής εμβολίων ανά το παγκόσμιο μέσω της άρσης των σχετικών πατεντών, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως οι λύσεις πρέπει να είναι πρακτικές πως η ΕΕ είναι έτοιμη «να συζητήσουμε την όποια επιλογή μπορεί να βοηθήσει να μπει τέλος σε αυτή τη πανδημία το συντομότερο».

«Όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων, θα επεκτείνουμε την παραγωγή και θα προωθήσουμε την ίση πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες κατά του COVID-19» επεσήμανε.

«Πρέπει να μοιραστούμε τα εμβόλια και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να διευρύνουμε την παγκόσμια παραγωγή» τόνισε η Επίτροπος, προσθέτοντας πως «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να επιφέρουμε ριζικές αλλαγές που θα ωφελήσουν όλους, ειδικά τους πιο ευαίσθητους και περιθωριοποιημένους, χωρίς να εγκαταλείπουν κανέναν».

Νωρίτερα σε ξεχωριστή παρέμβασή της σε συζήτηση για τη συνεργασία των G20 βάσει της πρωτοβουλίας One Health του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Επίτροπος Κυριακίδου καλωσόρισε αυτή την προσέγγιση υπενθυμίζοντας πως αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ εδώ και χρόνια.

Όπως είπε, «πρέπει να βελτιώσουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε τις περιβαλλοντικές συνθήκες» αλλά και την παρακολούθηση, εντοπισμό και ανταπόκριση σε θέματα που αφορούν την υγεία ανθρώπων και ζώων.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, οι G20 μπορούν να επικεντρωθούν σε τρεις τομείς για την καλύτερη προετοιμασία απέναντι στις πανδημίες: στην κοινή πρόσβαση σε πληροφορίες για γρηγορότερο εντοπισμό, στην ενίσχυση της έρευνας και στη διασφάλιση της συνέχισης της ροής των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy