Επίτροπος Νικολαΐδου: Η κοινοποίηση καταλόγων για σκοπούς αρχιεπισκοπικών είναι σύννομη και η επεξεργασία έχει νομική βάση

Η κοινοποίηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Εκκλησία της Κύπρου εκλογικών καταλόγων, για σκοπούς των επικείμενων αρχιεπισκοπικών εκλογών, είναι σύννομη και η επεξεργασία έχει νομική βάση, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, με αφορμή ερωτήματα και δημόσιες ανησυχίες για παραβίαση δεδομένων.

Η κ. Νικολαΐδου κατέστησε σαφές ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί κανένας κατάλογος ούτε και θα αναρτηθεί κάπου, αλλά θα κοινοποιηθεί από το ΥΠΕΣ και όποιος θέλει και έχει δικαίωμα ψήφου, μπορεί να ελέγχει, με τον δικό του κωδικό, αν μπορεί να ψηφίσει.

«Έχει κριθεί ότι από τη στιγμή που προβλέπεται και από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και προβλέπεται και από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει η νομική βάση για την κοινοποίηση αυτή και κρίνεται ότι δεν είναι μεταφορά δεδομένων», ανέφερε η Επίτροπος.

Εξήγησε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αναζητείται η νομική βάση και από τη στιγμή που υπάρχει νομική βάση στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, που αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα, τότε δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα παραβίασης δεδομένων.

Σε ερώτηση για τις ανησυχίες ότι ενδεχομένως να φωτογραφίζονται πολίτες για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, η κ. Νικολαΐδου εξήγησε πως δεν θα δοθεί καν στην Εκκλησία κατάλογος με άτομα που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει ένα κατάλογο με τους eligible που μπορούν να ψηφίσουν, θα αφαιρεθούν από μέσα όσοι δεν μπορούν, γιατί διαφορετικά θα υπήρχε παραβίαση της νομιμότητας και αναλογικότητας. Άρα θα πάρει η Εκκλησία μόνο αυτούς που μπορούν να ψηφίσουν», ανέφερε.

Είπε περαιτέρω ότι η Ιερά Σύνοδος ζήτησε καθοδήγηση και η ίδια κατέστησε και το ΥΠΕΣ υπεύθυνο για την επεξεργασία «γιατί αν το Υπουργείο έπαιρνε αυτούσιους τους εκλογικούς καταλόγους και τους έδινε, τότε θα υπήρχε παράβαση».

Ανακοίνωση Γραφείου Επιτρόπου

Για το θέμα το Γραφείο της Επιτρόπου εξέδωσε και ανακοίνωση με αφορμή ερωτήματα από ΜΜΕ και πολίτες.

Η Επίτροπος διευκρινίζει ότι έλαβε ερώτημα από το Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών σχετικά με τη δυνατότητα να κοινολογηθούν δεδομένα από τον εκλογικό κατάλογο των Πολιτειακών Εκλογικών Διαδικασιών, στην Εκκλησία της Κύπρου, από την Υπηρεσία Εκλογών, για τους σκοπούς διενέργειας των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

Προσθέτει ότι εξέδωσε γνώμη για το θέμα στις 15 Νοεμβρίου και σύμφωνα με αυτήν «η κοινολόγηση των απολύτως απαραίτητων δεδομένων από τις Πολιτειακές στις Θρησκευτικές Αρχές κρίθηκε ως συνάδουσα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και ως εκ τούτου σύννομη».

Σημειώνει πως το νομικό έρεισμα για την εν λόγω επεξεργασία αντλείται από τις διατάξεις της παρ. 3 του Άρθρου 23 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ως έγκυρου εκκλησιαστικού νόμου στην οποία έχει αποδοθεί ερμηνευτικά ισχύς νομικής πράξης, κατ’ αναλογία με τους πολιτειακούς κανόνες δικαίου.

Το Άρθρο 23(3) προβλέπει ότι «για τον καταρτισμό του καταλόγου των εκλογέων και την τήρηση της εκλογικής διαδικασίας, η Ιερά σύνοδος μπορεί, για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, να συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους».

Επίσης η Επίτροπος Νικολαΐδου σημειώνει ότι το Σύνταγμα της Δημοκρατίας διά των διατάξεων του Άρθρου 110 θεσμοθετεί το δικαίωμα της Εκκλησίας να ρυθμίζει και διοικεί τις εσωτερικές της υποθέσεις σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και τον Καταστατικό Χάρτη, αναγνωρίζοντας και επιβεβαιώνοντας κατά τον τρόπο αυτό τη νομική ισχύ και υπόστασή τους ως έγκυρους κανόνες δικαίου.

«Η κοινολόγηση των δεδομένων από την Υπηρεσία Εκλογών θα γίνει με βάση την καθοδήγηση και το πλαίσιο που έθεσε το Γραφείο μου», καταλήγει η Επίτροπος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.