Επίτροπος Παιδιού: «Καταπέλτης» κατά Πελεκάνου για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία

Τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία «είναι πρώτα πάνω απ’ όλα παιδιά και αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα εκτεθειμένη σε σοβαρούς κινδύνους και καθημερινή προσβολή των δικαιωμάτων τους», αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και υποχρέωση του κράτους, της κοινωνίας και του ατόμου, να αποφεύγεται η στοχοποίηση τους και η αντίκρισή τους ως μια εν δυνάμει απειλή που αναπόφευκτα δεν οδηγεί παρά σε κοινωνικό  αποκλεισμό και στιγματισμό τους».

Σε δημόσια τοποθέτησή της σχετικά με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ημερομηνίας 10/11/2021, μετά τη λήξη ευρείας σύσκεψης που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο για το μεταναστευτικό, η Επίτροπος αναφέρει ότι, αυτές, «δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν χωρίς αντίλογο».

«Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, ημερομηνίας 10/11/2021 ανάμεσα σ΄ άλλα ανέδειξαν ‘ως το  πιο σημαντικό που αποδεικνύει τη κρισιμότητα του προβλήματος είναι τα στοιχεία που αφορούν τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία: στην προδημοτική εκπαίδευση ο αριθμός των εν λόγω μαθητών υπερβαίνει το 30% του συνόλου, ενώ στη δημοτική εκπαίδευση ανέρχεται στο 16%» συνεχίζει η Επίτροπος.

Προσθέτει ότι «αναγνωρίζω και μπορώ να κατανοήσω την ανησυχία της κοινότητας, ωστόσο, οφείλουμε συλλογικά να αντικρίσουμε το όλο πρόβλημα με τη δέουσα προσοχή και πρωτίστως ως κατεξοχήν ανθρωπιστικό ζήτημα και ως αξίωση για διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η κ. Μιχαηλίδου, αναφέρει ότι «η όλη δομή του λόγου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου,  η χρήση αριθμητικών δεδομένων χωρίς επεξήγηση ή διαφοροποιήσεις, επέτειναν ηθελημένα ή μη, την ανησυχία της κοινωνίας, το αίσθημα ανασφάλειας ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας».

Επίσης, «ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις δηλώσεις του απέφυγε να διευκρινίσει αν οι αριθμοί που παρατέθηκαν, περιλαμβάνουν τα παιδιά που εμπίπτουν στην ομάδα των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία ή απλώς μέρος της».

Οπως σημειώνει η Επίτροπος, «ο όρος παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία περιλαμβάνει μια ευρεία και ποικιλόμορφη ομάδα παιδιών: παιδιά εκ των οποίων ο ένας γονέας είναι Κύπριος, παιδιά μικτών γάμων, παιδιά επενδυτών που διαμένουν στην  Κύπρο, που οι γονείς τους έχουν άδεια διαμονής και εργασίας στην Κύπρο, και βεβαίως παιδιά αιτητές ασύλου, παιδιά πρόσφυγες, ασυνόδευτα παιδιά κ.α» και ως εκ τούτου, «απαιτούμενο είναι η υποστήριξη των παιδιών αυτών ώστε να διασφαλίζονται αδιακρίτως όλα τους τα δικαιώματα».

Αναφέρει, ακόμη, ότι «μέσα από ένα επιστημονικά σχεδιασμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, σε μια διαφοροποιημένη εκπαίδευση η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά για να μπορέσουν να αποκτήσουν τα εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους και την ομαλή ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο».

Καταλήγοντας η Επίτροπος ευελπιστεί ότι «στη δέσμευση όλων ότι στο πλαίσιο ενός Κράτους Δικαίου θα γίνουν απόλυτα σεβαστές όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεδομένου του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που προσέλαβε τα τελευταία χρόνια η  χώρα μας και της ανάγκης για προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης ομάδων με διαφορετικό πολιτισμικό, θρησκευτικό, γλωσσικό, εθνοτικό υπόβαθρο, αλλά ιδιαιτέρως για εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy