Επιτυχία για το εργαστήρι Art + Design: elearning lab του ΤΕΠΑΚ

Το πρώτο ερευνητικό εργαστήρι από την Κύπρο που έγινε δεκτό στο Δίκτυο DESIS


Το Art + Design: elearning lab – Σχεδιασμός για Κοινωνική Αλλαγή (www.elearningartdesign.org) έγινε δεκτό στο Δίκτυο DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability) ως το πρώτο εργαστήρι του Δικτύου από την Κύπρο (www.desisnetwork.org/courses/cyprus-limassol-art-design-elearning-lab/).

Το Δίκτυο αυτό περιλαμβάνει μια παγκόσμια ομάδα 59 εργαστηρίων από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ωκεανία και τη Νότια Αμερική που ασχολούνται με τον ευρύ τομέα του κοινωνικού σχεδιασμού, της βιωσιμότητας και της κοινωνικής καινοτομίας. Ιδρύθηκε το 2009 από τον Ιταλό Καθηγητή Ezio Manzini, έναν παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκό σχεδιασμού.

Το Art + Design: elearning lab ιδρύθηκε το 2011, εστιάζοντας αρχικά στην τεχνολογικά υποβοηθούμενη μάθηση και εκπαίδευση στη σχεδίαση. Από το 2016 και με την προσθήκη ερευνητών από την Πορτογαλία, την Αγγλία, την Ελλάδα και την Αυστραλία, το εργαστήριο έχει αναπτύξει ενεργό ενδιαφέρον για το σχεδιασμό για την κοινωνική αλλαγή (design for social change).

Τα τελευταία χρόνια, μέλη του εργαστηρίου έχουν δημοσιεύσει εκτενώς στους τομείς της εκπαίδευσης στον κοινωνικό σχεδιασμό, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Από το 2017, το εργαστήρι προσφέρει μία πολυεπιστημονική και διατμηματική προπτυχιακή μαθησιακή ενότητα στο ΤΕΠΑΚ, την πρώτη στο είδος της στην Κύπρο. Σε αυτήν,  φοιτητές και φοιτήτριες από διαφορετικούς κλάδους (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών) συνεργάζονται και εφαρμόζουν τη σχεδιαστική σκέψη για ένα εξάμηνο, με αντικείμενο την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο (www.designforsocialchange.org/student_projects). Οι εν λόγω φοιτητές/τριες αποκτούν αρκετές δια βίου ικανότητες για την αντιμετώπιση πολύπλοκων προκλήσεων.

Πέρυσι, το εργαστήρι δημιούργησε το πρώτο στην Κύπρο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης (Open Access) με διεθνή συντακτική ομάδα, με τον τίτλο DISCERN, International Journal of Design for Social Change, Sustainable Innovation and Entrepreneurship (www.designforsocialchange.org/journal/index.php/DISCERN-J). Όλες αυτές οι δραστηριότητες συμπληρώνονται με συμμετοχή σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Erasmus + με έμφαση στον κοινωνικό σχεδιασμό και με συνεχείς συνεργασίες με το Hub Nicosia –  χώρο κοινωνικής καινοτομίας και θερμοκοιτίδα για κοινωνικές επιχειρήσεις (www.hubnicosia.org).

Οι συντονιστές του εργαστηρίου, Δρ Νίκος Σουλελές και Δρ Ανδρέας Λαγός, δήλωσαν: «Ελπίζουμε ότι η συμμετοχή μας στο Δίκτυο DESIS θα εμπνεύσει άλλα ερευνητικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα μιας χώρας όπου ο σχεδιασμός για κοινωνική αλλαγή δεν είναι ικανοποιητικά ανεπτυγμένος, τόσο στην πράξη όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο του DESIS».

Η συμμετοχή στο DESIS θα ανοίξει ευκαιρίες για συνεργασίες κοινωνικού σχεδιασμού με τα άλλα μέλη του Δικτύου, συμπεριλαμβανομένων συνεργιών για τη σύνδεση ποικίλων τοπικών περιπτώσεων κοινωνικής καινοτομίας με μεγαλύτερα περιφερειακά έργα. Αναπόφευκτα, αυτό θα ενισχύσει επίσης τις μαθησιακές εμπειρίες των φοιτητών/τριών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου που παρακολουθούν το μάθημα «Σχεδιασμός για Κοινωνική Αλλαγή, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα».

Το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει τα εξής προγράμματα σπουδών: Πτυχίο Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, MSc στο Σχεδιασμό Διάδρασης, Διδακτορικό Πρόγραμμα. Για περισσότερες πληροφορίες:  https://www.cut.ac.cy/faculties/aac/mga/degrees/

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy