Επιτυχημένη πολιτική υγείας δεν είναι μόνο οικονομικοί δείκτες

Τα σύγχρονα συστήματα απαιτούν ευελιξία, ανεξάρτητη και συνεχή αξιολόγηση

 

Τα σύγχρονα συστήματα υγείας απαιτούν ευελιξία, ανεξάρτητη και συνεχή αξιολόγηση και προσαρμογή στις ανάγκες του πληθυσμού, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του δεύτερου Παγκύπριου Επιστημονικού Συνέδριου Ασθενών με θέμα «Ποιότητα φροντίδας υγείας και ΓεΣΥ: συνεργασία, εκπαίδευση και ενδυνάμωση».

Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, όπως έχει αναφερθεί ο πληθυσμός της Ευρώπης γηράσκει και είναι αναγκαία η στροφή των υπηρεσιών υγείας στην προώθηση της υγιούς ζωής και της υγιούς γήρανσης, με ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης (screening), προγράμματα προαγωγής υγείας και με κατάλληλες δομές και λειτουργίες. Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση των υπηρεσιών και δεικτών υγείας πρέπει να είναι συνεχής, αυτόνομη και να οδηγεί σε κατάλληλες παρεμβάσεις και αναδιαμορφώσεις. Αυτό που προεξάρχει είναι πως η βελτίωση της ποιότητας υγείας είναι αποδεδειγμένα κοστο-αποδοτική για ένα σύστημα υγείας. Μέσω συνεργασιών και ανταλλαγής εξειδίκευσης, η Κύπρος έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από την εμπειρία σε άλλα συστήματα υγείας.

Επίσης, ανάμεσα στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι μια επιτυχημένη πολιτική υγείας πρέπει να είναι αποτελεσματική, δίκαιη, αποδοτική (ορθολογική), αναπτυξιακή και βιώσιμη. Γι’ αυτό η ποιότητα του συστήματος υγείας δεν σχετίζεται μόνο με οικονομικούς δείκτες, αλλά και με δείκτες αξιολόγησης, ώστε μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης να βελτιώνεται η αποδοτικότητα του συστήματος, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε καλύτερους δείκτες υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι άμεση η ανάγκη για κατάρτιση και καταγραφή σταθμισμένων δεικτών ποιότητας στη χώρα μας, καθώς υπάρχει σημαντική έλλειψη τοπικών δεδομένων που θα δώσουν στόχους για παρέμβαση και θα βοηθήσουν στην ανάδειξη των σημείων για βελτίωση.

Πρόσβαση στο καινοτόμο φάρμακο 

Σε εθνικό επίπεδο παρατηρείται κινητοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη βελτίωση των διαδικασιών έγκρισης και διάθεσης καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας. Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου, απαιτεί καθολική φαρμακευτική κάλυψη, στάθμιση των διαδικασιών διάθεσης των φαρμάκων και ταχύτητα στην έγκριση νέων φαρμάκων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έχοντας ως στόχο την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Φάνηκε επίσης ότι δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό στις Αρχές ότι οι διαδικασίες διάθεσης των φαρμάκων μέσω του ΓεΣΥ έχουν σημαντικές λειτουργικές διαφορές από την προ-ΓεΣΥ εποχή και ως εκ τούτου οι συγκρίσεις είναι αδόκιμες. Αντίθετα, απαιτείται εκσυγχρονισμός και απλούστευση των διαδικασιών, ώστε από τη μία τα καινοτόμα φάρμακα να είναι άμεσα διαθέσιμα εκεί που έχουν ένδειξη και από την άλλη ο ασθενής να συνεχίσει να έχει επιλογή στη φαρμακευτική του αγωγή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy