Επιβάλλεται να λειτουργήσει ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου


 

Η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη και έρχονται ακόμη δυσκολότερα. Είναι χιλιάδες τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε απόγνωση. Απαιτούνται πολιτικές και μέτρα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Απαιτούνται οικονομικές πολιτικές, οι οποίες να στηρίζουν τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους και όχι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως αυτές που ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ – Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη, οι οποίες είναι πολιτικο-ιδεολογικά αγκυλωμένες και στηρίζονται στη λεγόμενη αυτορρύθμιση της αγοράς. Τρανό παράδειγμα των αδιέξοδων αυτών πολιτικών είναι οι επανειλημμένες τοποθετήσεις του Υπουργού Γεωργίας, ο οποίος αρνείται κρατική στήριξη στους αιγοπροβατοτρόφους, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στις τιμές των ζωοτροφών και να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει από μόνη της. Ζητά, δηλαδή, το επιπρόσθετο κόστος από τις αυξήσεις των τιμών στα σιτηρά και στις ζωοτροφές να μετακυλίεται αλυσιδωτά από εμπόρους – αιγοπροβατοτρόφους – κρεοπώλες – υπεραγορές. Ζητούν να πληρώσει τον τελικό λογαριασμό ο καταναλωτής, ο οποίος δεν έχει πού να μετακυλίσει το επιπρόσθετο κόστος και αδυνατεί να απορροφήσει τις αυξημένες τιμές και την ακρίβεια, αφού οι μισθοί είναι εξευτελιστικά χαμηλοί, ενώ δέχονται μεγάλες απώλειες από την αγοραστική τους αξία. Χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στα βασικά αγαθά και σταδιακά οδηγούνται στη φτωχοποίηση.

Οι νεοφιλελεύθερες αυτές πολιτικές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ είναι πολιτικές της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας και της αρπαχτής. Επωφελούνται οι λίγοι σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται επειγόντως η παρέμβαση του κράτους. Να διασφαλίσει την αγοραστική δύναμη των μισθών και αυτό μπορεί να γίνει με την αποκατάσταση της ΑΤΑ. Να μειώσει διπλούς και τριπλούς φόρους και να επιβάλει πλαφόν στα κέρδη και υπερκέρδη και να πατάξει την αισχροκέρδεια. Σε λανθασμένη κατεύθυνση και η απόφαση της κυβέρνησης ΔΗΣΥ να τερματίσει την υλοποίηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων σε μια περίοδο που απαιτείται ανάπτυξη και στήριξη της απασχόλησης.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για την ακρίβεια, για τις τιμές των καυσίμων, για τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, για τα σιτηρά και βασικά αγαθά. Κάτω από το βάρος των πιέσεων του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να συγκαλέσει την Παρασκευή ευρεία σύσκεψη για να τεθούν όλα στο τραπέζι. Υπάρχει ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στήριξης της μεικτής οικονομίας. Στήριξης των φτωχών νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων. Στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως λέμε, είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.