Επιβεβαιώνεται η διγλωσσία στο Κυβερνητικό στρατόπεδο από τις τοποθετήσεις των Αρχηγών μετά το ΕΣ

Το ΑΚΕΛ ρώτησε και πήρε θετική απάντηση για το αν η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο Σύνταγμα του 60′ αποτελεί πρόταση προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι κρίσιμη. Η διχοτόμηση είναι ορατός κίνδυνος. Τον δρόμο χαράσσει η Τουρκία, παραβιάζοντας ψηφίσματα του ΟΗΕ και θέτοντας συζήτηση για λύση δύο κρατών».

«Στο Εθνικό Συμβούλιο διατυπώσαμε τις διαφωνίες μας για την αντιφατική πορεία και τις αλληλοσυγκρούμενες προσεγγίσεις και πολιτικές κυβέρνησης. Το ΑΚΕΛ διαφωνεί για την πρόταση επιστροφής στο Σύνταγμα του 60’. Για τέσσερις μέρες ο Κ.Ε προσπαθούσε να την εξηγήσει, και μετά ο ΥΠΕΞ είπε ότι ήταν σχήμα λόγου», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρόταση για το Σύνταγμα του 60′, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «σήμερα πήραμε θετική απάντηση ότι επρόκειτο για πρόταση. Ο ΠτΔ θα θέσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά ενώπιον του κινδύνου να γίνει συνυπεύθυνη του αδιεξόδου. Δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να απομακρυνθεί από τη συμφωνημένη λύση».

«Η πρόταση του Προέδρου μας εκτρέπει από τα ψηφίσματα και καταργεί τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Καταθέσαμε ξανά τις προτάσεις μας στον Πρόεδρο. Πρέπει η Ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς νέες ιδέες, να επιμένει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», συνέχισε ο κ. Στεφάνου.

Μετά από σχετική ερώτηση για το Σύνταγμα του 60′, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι «ο Πρόεδρος είπε ότι δεν πρόκειται για «σχήμα λόγου» αλλά για πρόταση αν και εφόσον επιμένει σε αυτά που λέει ο κ. Τατάρ».

Όσον αφορά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ένταση στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «Ναι υπήρξαν διαφωνίες στο Εθνικό Συμβούλιο. Σε ότι αφορά στο ΑΚΕΛ, ποτέ δεν συμπεριφερόμαστε σε πλαίσια που να υπερβαίνουν του πολιτικού πολιτισμού. Σαφώς και δεν έχει γίνει της Καμπούλ».

Ν.Παπαδόπουλος: «Προσπάθεια για να αναδείξει τις παράλογες τοποθετήσεις Τατάρ η δήλωση του ΠτΔ»

Κλιμάκωση των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση ως απάντηση στις προσπάθειες εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικό κόστος στην Τουρκία αλλά και στο ψευδοκράτος, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι η δήλωση του Προέδρου για επαναφορά του Συντάγματος του 1960 έγινε για να αναδειχθούν οι παράλογες τοποθετήσεις του Ερσίν Τατάρ και, ως εκ τούτου, δεν θα δοθεί συνέχεια στη βάση αυτής της εισήγησης.

«Μετά από τις σημερινές διευκρινίσεις που έχει δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρούμε ότι η περιβόητη δήλωση για την επαναφορά του Συντάγματος του ’60 ήταν μια προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αναδείξει παράλογες τοποθετήσεις του κ. Τατάρ και επομένως από τη στιγμή που δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια στη βάση αυτής της εισήγησης, ούτε κι εμείς έχουμε πρόθεση να δώσουμε οποιαδήποτε συνέχεια», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Προέτρεψε ωστόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφεύγει «τέτοιες διφορούμενες και αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις γιατί έχουν την τάση να απομακρύνουν την προσοχή από τα σημαντικά ζητήματα και θέματα που έχουμε ενώπιον μας και δίνουν την ευκαιρία σε κείνους που θέλουν να αλλάξουν τη βάση των διαπραγματεύσεων να επικαλούνται δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά την ουσία, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ξεκάθαρο πως συνεχίζεται η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους και η προσπάθεια αλλαγής της βάσης των διαπραγματεύσεων στη συνομοσπονδία των δύο κρατών.

Επομένως, συνέχισε, «από τη στιγμή που έχει ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουμε με μέτρα αντίδρασης, ιδιαίτερα ενόψει της συνεχιζόμενης και παράνομης προσπάθειας εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου κι ενόψει του γεγονότος ότι έχουν αποφασιστεί διάφορα μέτρα αντιδράσεις που βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως ήταν ανάκληση των διαβατηρίων, όπως ήταν η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για Προεδρική δήλωση κατά των ενεργειών της Τουρκίας, ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση αυτών των μέτρων έτσι ώστε να προωθηθούν μέτρα που πραγματικά θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία αλλά και στο ψευδοκράτος».

«Πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποτελεσματικά σε αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας γιατί αλλιώς η Τουρκία θα συνεχίσει και θα βρεθούμε ενώπιον νέων τετελεσμένων», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Μ.Σιζόπουλος: «Επιβεβαιώνεται ο ύποπτος παρεμβατικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας»

Από τη σημερινή ενημέρωση επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ο ύποπτα υπονομευτικός ρόλος της Βρετανίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από τις διάφορες παρεμβάσεις τόσο προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και από προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, είπε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Η ΕΔΕΚ, είπε «έχει κατ΄επανάληψη τονίσει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για το πως πρέπει αυτός ο παράγοντας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην Αμμόχωστο είπε ότι από το 2016 η ΕΔΕΚ έδωσε κατ΄επανάληψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτάσεις, τις οποίες το κόμμα δεν έδωσε στην δημοσιότητα, για το πως θα μπορεί και το πως πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και κυρίως αξιοποιώντας τα διπλωματικά και πολιτικά όπλα τα οποία διαθέτει για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Ανέφερε ακόμα ότι από 2017 η ΕΔΕΚ ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για την παραχώρηση διαβατηρίων σε «αξιωματούχους» του κατοχικού καθεστώτος «κάτι όχι μόνο το οποίο δεν έγινε αλλά δεν είχαμε τη στήριξη κι συνδρομή από καμία πλευρά».

Συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει «οι πολιτικές δυνάμεις να διαμορφώσουμε μέσα από τις προτάσεις που θα κατατεθούν «ένα κοινό πρόγραμμα, μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων».

Αν είναι δυνατόν, πρόσθεσε η πολιτική αυτή να είναι κοινή και με την κυβέρνηση της Ελλάδας, «να είναι μια κοινή εθνική πολιτική Ελλάδας και Κύπρου για να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό και τις τουρκικές προκλήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «ο βρετανικός παράγοντας επιχειρεί σταδιακά να εισάγει την έννοια της κυριαρχικής ισότητας με ένα διαφορετικό τρόπο κυρίως» και καταλήγοντας είπε ότι είναι διαφορετικές μεθοδεύσεις που μπορεί σταδιακά να οδηγήσουν σε κρίσιμες εξελίξεις που θα υπονομεύουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Α.Νεοφύτου: «Λύση τα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών»

«Το ζητούμενο είναι συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνημένης βάσης λύσης», ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νεοφύτου δεν προχώρησε σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Χ.Θεοπέμπτου: «Αρνητικό κλίμα δημιούργησαν οι αναφορές Προέδρου για επαναφορά στο Σύνταγμα του 60’»

Οι αναφορές του Προέδρου για επαναφορά στο Σύνταγμα του 60’ δεν έπρεπε να γίνουν, έχουν φέρει μια αναστάτωση, έγιναν χωρίς διαβούλευση, έχουν πολλές ελλείψεις και έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και συζητήσεις που δεν έπρεπε να γίνονται, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Θεοπέμπτου εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Βρισκόμαστε σε μεγάλο αδιέξοδο, είμαστε σε μια εποχή που η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στο Αφγανιστάν και υπάρχει ως αποτέλεσμα και μια μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, όσον αφορά την έναρξη των συνομιλιών που έχουμε με τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει  ακόμα μια πιο μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια να εξασφαλιστεί υποστήριξη από χώρες που μπορεί να τη δώσουν, ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία και η τ/κ πλευρά να έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να ξεκινήσει με μια βάση συμφωνημένη και από τους δύο για να υπάρξει ένα τέλος με τις συνομιλίες και να λυθεί το Κυπριακό.

Όπως είπε, όσο περνά ο καιρός τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα.

Μ. Κλεάνθους: «Οι πολίτες είναι συγχυσμένοι, θέλουν λύσεις και πράξεις»

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πολίτες είναι συγχυσμένοι, απογοητευμένοι και νιώθουν ότι συνολικά έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας, δήλωσε μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου εκ μέρους της ΔΗΠΑ ο Μαρίνος Κλεάνθους.

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΠΑ, είναι στρατηγική και τολμηρές κινήσεις που επιτέλους θα οδηγήσουν στην λύση του κυπριακού προβλήματος, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

«Ως ΔΗΠΑ επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας: επιδιώκουμε λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ, θα είμαστε υποστηρικτικοί στην διαδικασία προκειμένου όσο το δυνατόν πιο σύντομα , αν αυτό είναι δυνατόν, να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις»ς.

Ο κ. Κλεάνθους πρόσθεσε ότι ήθελε να κάνει μια έκκληση προς όλη την πολιτική ηγεσία: «όχι από αέρος διαβούλευση του Κυπριακού. Οι πολίτες θέλουν λύσεις, πράξεις και όχι από αέρος ωραία συνθήματα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy