Επιβεβαιώνεται το bullying στην απόφαση του δικαστηρίου – Συγκλονιστικά τα ευρήματα

Μια απόφαση που αποτελεί σταθμό στα δικαστικά χρονικά εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας κρίνοντας ένοχους τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση του θανάτου του 16χρονου μαθητή Παναγιώτη Στεφανή στους Τρούλλους στη γνωστή τραγωδία η οποία συνδέθηκε με κατηγορίες για bullying εναντίον του θύματος.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ σημασία της απόφασης είναι τεράστια ακριβώς επειδή είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο του εκφοβισμού ή παρενόχλησης φτάνει σε ποινικό δικαστήριο το οποίο με τη σημερινή του απόφαση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιδίδονται σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά.

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους στην κατηγορία πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, 20χρονο από την Ορόκλινη, 19χρονο από τη Λάρνακα και 19χρονο από τα Λειβάδια ενώ αθώωσε και απάλλαξε 20χρονο από την Ορόκλινη. Στις 3 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η διαδικασία αγορεύσεων των δικηγόρων υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής και θα ακολουθήσουν οι ποινές με την κατηγορία να επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα χρόνια.

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι ότι χωρίς πρόθεση προκάλεσαν το θάνατο του 16χρονου τότε Παναγιώτη προτρέποντάς τον να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ με αποτέλεσμα να υποστεί οξεία αλκοολική δηλητηρίαση η οποία του προκάλεσε αναισθησία και καταστολή των αντανακλαστικών του. Ως αποτέλεσμα τούτου, επήλθε εμετός και στη συνέχεια εισρόφηση εμεσμάτων που προκάλεσε ασφυξία και θάνατο.

Τα τραγικά γεγονότα συνέβησαν στις 14 Απριλίου 2019 σε πάρτι ανήλικων στους Τρούλλους ενώ οι κατηγορούμενοι ήταν στην ηλικία των 17 και 18 ετών. Ακολούθησαν καταγγελίες ότι το θύμα δεχόταν συστηματικά bullying και η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο με αποτέλεσμα τη σημερινή καταδικαστική απόφαση.

Σε ένα από τα πιο σημαντικά του ευρήματα, το δικαστήριο, επιβεβαίωσε ότι ο 16χρονος ήταν θύμα bullying. Όπως σημείωσε συγκεκριμένα, τύγχανε πειραγμάτων και τον κορόιδευαν, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και σε βίντεο που προβλήθηκαν στο δικαστήριο.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου έκανε επίσης δύο πολύ καίριες διαπιστώσεις με έντονα κοινωνικά μηνύματα. Η μια είναι ότι γινόταν πάρτι ανηλίκων χωρίς επίβλεψη, στο οποίο υπήρξε κατανάλωση αλκοόλ. Και η δεύτερη ότι, όπως προκύπτει από το οπτικοακουστικό υλικό, οι υπόλοιποι θαμώνες στο πάρτι, επέτρεψαν στον Παναγιώτη Στεφανή να περάσει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του μόνος του και χωρίς κανένα σεβασμό της αξιοπρέπειας και προσωπικότητάς του. “Στο πλαίσιο της κενής και ανούσιας διασκέδασής τους, χειροκροτώντας, επικρίνοντας, ενθαρρύνοντας τους κατηγορούμενους να ελέγξουν τις αντοχές του Παναγιώτη στο αλκοόλ, χωρίς να επέμβουν προς προστασία του και προς αποτροπή του κινδύνου, έβλεπαν μια επικίνδυνη κατάσταση να κορυφώνεται και ουδείς επενέβη ενεργά για να βοηθήσει τον άτυχο Παναγιώτη” τόνισε χαρακτηριστικά το δικαστήριο.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.