Του Κωνσταντίνου Σκαμπύλη

Η 49η έρευνα του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ποδοσφαίρου (CIES) επιβεβαίωσε κάποια αρνητικά στοιχεία για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Στην έρευνα (καλύπτει τη δεκαετία 2009-2019) αναλύονται στοιχεία συλλόγων από τα 31 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και το δείγμα αποτελείται από 11.692 ποδοσφαιριστές 463 διαφορετικών ομάδων. Τι καταδεινύει για το κυπριακό πρωτάθλημα; Το αυτονόητο. Στο κυπριακό πρωτάθλημα συμμετέχουν οι περισσότεροι ξένοι/κοινοτικοί ποδοσφαιριστές.

Το ποσοστό, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, φτάνει στο 66,8%, ενώ ακολουθούν Πορτογαλία (63/6%), Τουρκία (62,4%) και Ιταλία (58%). Δεύτερο αρνητικό στοιχείο το ότι έχουμε τον δεύτερο πιο υψηλό κατά μέσο όρο ηλικίας ποδοσφαιριστών (27.4 έτη).

Επιπλέον, από τους γηγενείς παίκτες που αγωνίζονται στο κυπριακό πρωτάθλημα, ένα ποσοστό 14,2% είναι homegrown, δηλαδή προέρχονται από τις ακαδημίες των ομάδων στις οποίες αγωνίζονται.

Όλα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το ποδόσφαιρο στην Κύπρο είναι στηριζόμενο σε λανθασμένες βάσεις. Η προτίμηση στους ξένους αντί στους Κύπριους ποδοσφαιριστές είναι εμφανέστατη. Το πιο ουσιώδες όμως είναι το χαμηλό ποσοστό ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τις ακαδημίες. Δύο είναι τα τινά για να συμβαίνει αυτό. Είτε δεν γίνεται σωστή δουλειά στις εκατοντάδες ακαδημίες ποδοσφαίρου που έχουμε είτε δεν προκύπτει εμπιστοσύνη για τους Κύπριους ποδοσφσαιριστές.

Η ξενομανία έτσι και αλλιώς στην Κύπρο δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο.

Η ουσία όμως είναι ότι για άλλη μία φορά καταγράφουμε αρνητικές πρωτιές που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο γενικό καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου.