Επιβεβαίωση ότι η κυρίαρχη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πιο θανατηφόρα

epa08986871 Ambulance staff bring a patient into the Royal London hospital in London, Britain, 04 February 2021. Britain's national health service (NHS) is under sever pressure even as Covid-19 hospital admissions continue to fall across the UK. Some one thousand people are still dying each day from the disease. EPA/ANDY RAIN
  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυρίαρχη πλέον βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού που αρχικά είχε εντοπιστεί στο Κεντ είναι πράγματι πιο θανατηφόρα σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Η έρευνα των επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Έξετερ, του Μπρίστολ, του Γουόρικ και του Λάνκαστερ δημοσιεύεται στο British Medical Journal και αναφέρει πως η λεγόμενη «βρετανική μετάλλαξη» με την ονομασία B117 προκάλεσε το θάνατο του 0,41% ομάδας 55.000 φορέων στη Βρετανία (εκτός νοσοκομείων και δομών υγείας) που μελετήθηκαν ή το θάνατο ενός στους 250.

Αντιστοίχως, η αρχική παραλλαγή του ιού είχε ποσοστό θνητότητας 0,25% ή αναλογία ενός θανάτου ανά 400 άτομα.

Επομένως, ο κίνδυνος θανάτου από την παραλλαγή του Κεντ είναι αυξημένος κατά 64%.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το συμπέρασμά τους δε σημαίνει πως η μετάλλαξη θα σκοτώσει το 64% όσων προσβάλλει, αλλά ότι κατά τόσο αυξάνεται ο όποιος κίνδυνος θανάτου των φορέων.

Όπως σημειώνεται, το ποσοστό αυξημένου κινδύνου θνητότητας της βρετανικής μετάλλαξης θα μπορούσε να είναι από 30% έως ακόμα και 100%, αλλά ο ακριβής προσδιορισμός είναι δύσκολος διότι τα ποσοστά θνητότητας στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν κυριαρχούσε το αρχικό στέλεχος του ιού, δεν είναι απολύτως ακριβή λόγω των λιγότερων διαγνωστικών τεστ.

Τον Ιανουάριο οι επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής Κυβέρνησης και Πρωθυπουργός Τζόνσον είχαν ανακοινώσει ότι ο κίνδυνος θανάτου από τη βρετανική μετάλλαξη στους άνω των 60 ετών ήταν κατά 30% αυξημένος, με βάση τα τότε αρχικά ακόμα στοιχεία.

Ο συντάκτης της μελέτης Δρ Ρόμπερτ Τσάλεν, καθηγητής μαθηματικών στο Έξετερ, σχολίασε ότι η παραλλαγή του Κεντ B117 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στην κοινότητα. «Μαζί με την ικανότητα να μεταδίδεται πιο γρήγορα, είναι μια απειλή που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.