Επιβεβαιώθηκαν δεκατέσσερα κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο “Παναγία 2”

Τριακόσια δέκα οκτώ νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Υγείας  από σύνολο 10.962 εργαστηριακών διαγνώσεων, που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Σημειώνεται ότι από τα 318 κρούσματα, τα 132 αφορούν άτομα τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα σε rapid tests και ακολούθως υποβλήθηκαν σε μοριακή εξέταση και επιβεβαιώνονται πλέον επίσημα ως κρούσματα.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα με τη μέθοδο rapid test δεν επαληθεύτηκε με PCR.

Επισημαίνεται ότι τα 14 θετικά αποτελέσματα από rapid test στο γηροκομείο Παναγία 2 στην Λεμεσό που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, επαληθεύτηκαν όλα με τη μοριακή μέθοδο και περιλαμβάνονται στις 132 επαληθεύσεις.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας από τις 10.962 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 3.233 εργαστηριακές διαγνώσεις  διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), από την οποία προέκυψαν 186 περιστατικά.

Συγκεκριμένα, από 591 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 78 κρούσματα, ενώ από 1.524 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 67 κρούσματα.

Επίσης, από 366 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 11 κρούσματα, από 282 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 22 κρούσματα και από 249 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.

Εξάλλου, από 9 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λεμεσού στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι δεν εντοπίστηκαν κρούσματα από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, όπου ολοκληρώθηκαν 37 εργαστηριακές διαγνώσεις, από δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λευκωσίας στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, όπου διεκπεραιώθηκαν 15 εργαστηριακές εξετάσεις, και από δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Πάφου στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, όπου ολοκληρώθηκαν 8 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Επιπλέον, σημειώνει ότι από δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λάρνακα στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ολοκληρώθηκαν 2 εργαστηριακές διαγνώσεις, από δείγματα που λήφθηκαν από τους κατοίκους του Κάτω Πύργου Τυλληρίας, ολοκληρώθηκαν 54 εργαστηριακές διαγνώσεις και από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, διεκπεραιώθηκαν 96 εργαστηριακές εξετάσεις, όλες χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigenrapidtest)

Από τα 10,962 τεστ, τα 7,729 διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με 153 θετικά αποτελέσματα.

Στη Λεμεσό το σύνολο των θετικών ανήλθε σε 11. Συγκεκριμένα από 188 τεστ στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου – Διοικητήριο, εντοπίστηκαν 3 θετικά. Στον Κάψαλο από 374 τεστ εντοπίστηκαν οκτώ θετικά. Κανένα θετικό δεν προέκυψε από 260 τεστ σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές.

Στη Λάρνακα εντοπίστηκαν 38 θετικά αποτελέσματα. Στην Κεντρική περιοχή – Σημείο Α μέσα από 430 τεστ εντοπίστηκαν 20 θετικά αποτελέσματα. Στην Κεντρική περιοχή – Σημείο Β από 555 τεστ εντοπίστηκαν 17 θετικά. Σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές έγιναν 165 τεστ με 1 θετικό αποτέλεσμα.

Στη Λευκωσία το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων ανήλθε σε 73. Μέσα από 787 τεστ στην Ακρόπολη εντοπίστηκαν 35 θετικά. Στον Στρόβολο μέσα από 541 θετικά εντοπίστηκαν 30 θετικά αποτελέσματα και μέσα από 138 τεστ σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές εντοπίστηκαν 8 θετικά αποτελέσματα.

Στην Πάφο μέσα από 34 τεστ σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές δεν προέκυψε θετικό αποτέλεσμα.

Σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς έγιναν 1,097 τεστ και εντοπίστηκαν 4 θετικά.

Στην Αστυνομία έγιναν 268 τεστ και εντοπίστηκαν 3 θετικά.

Ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια παγκύπρια έγιναν 2,328 τεστ και εντοπίστηκαν 24 θετικά.

Τέλος, σε Τμήματα και Υπηρεσίες Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Τοπική Αυτοδιοίκηση έγιναν 564 τεστ χωρίς να εντοπιστεί θετικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, το αρμόδιο Υπουργείο προσθέτει ότι  επαληθεύτηκε με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης το θετικό αποτέλεσμα για 132 δείγματα θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες.

Επιπλέον, ένα θετικό αποτέλεσμα από rapid tests δεν επαληθεύτηκε με τη μοριακή μέθοδο. Τα θετικά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που επιβεβαιώνονται με τη μέθοδο PCR περιλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων πιο κάτω.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 10.883.

Νοσηλευόμενοι

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 131 ασθενείς COVID-19. Οι 70 στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εκ των οποίων οι 5 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και οι 65 στον Θάλαμο COVID.

Άλλοι 25 ασθενείς νοσηλεύονται στο ΓΝ Λευκωσίας. Οι 14 στη ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 2 εκτός αναπνευστήρα και 11 στον θάλαμο COVID.

Στο ΓΝ Λεμεσού νοσηλεύονται 24 ασθενείς στον θάλαμο COVID.

Πέντε ασθενείς νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Στο Μακάρειο νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID επτά ασθενείς.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.