Επιβεβλημένη η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ σύμφωνα και με τον ΟΗΕ

Η κυβέρνηση αντί να το αναβαθμίσει, ενέταξε το πρόγραμμα μαγειρικών τεχνών στα ΜΙΕΚ

Λύπη για τη σταδιακή «απονεύρωση» και απαξίωση του ΑΞΙΚ, όπως αναφέρεται, του ιστορικού ρόλου και του έργου του από την Πολιτεία, εκφράζει η ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, και σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας και τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΑΞΙΚ ζητά την αναβάθμισή του, ενώ εκφράζει διαφωνία για την προσφορά προγράμματος μαγειρικών τεχνών από τα ΜΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν γίνεται στα ΜΙΕΚ να προσφέρονται προγράμματα που προσφέρει άλλο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, γεγονός που υποδεικνύει την έλλειψη βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το ΑΞΙΚ, σύμφωνα και με τις συστάσεις του ΟΗΕ.

Το ΑΞΙΚ, αναφέρει, που στήθηκε σε συνεργασία και με χορηγίες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του ΟΗΕ και αποτέλεσε τον στυλοβάτη της ανάπτυξης του κυπριακού τουρισμού, οδηγείται μεθοδευμένα στην υποβάθμιση και το κλείσιμό του για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, προστίθεται.

Το θέμα του συζητήθηκε επανειλημμένα τόσο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου όσο και σε εκείνη της Παιδείας, προσθέτει η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, υπενθυμίζοντας ότι με μόνη εξαίρεση τον ΔΗΣΥ όλα τα κόμματα όχι μόνο απέρριψαν τη μετακίνηση, αλλά σύστησαν τη στήριξη και αναβάθμιση του ΑΞΙΚ, αναγνωρίζοντας το ρόλο και το έργο του για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Το ΔΣ του Ινστιτούτου ζήτησε επίμονα την υπαγωγή του ιδρύματος στο Υπουργείο Παιδείας με την υφιστάμενη σύνθεση και οντότητά του, με στόχο την αναθεώρηση των προϋπολογισμών του και την αναβάθμιση των προγραμμάτων του σε τετραετή, όπως συστήνει και η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ, όπως σημειώνεται.

Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης υλοποίησης των πιο πάνω δεσμεύσεων και μετά την υπαγωγή του ιδρύματος στο Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να κατατίθεται κανένας προϋπολογισμός από την κυβέρνηση για το Ινστιτούτο, ζητήθηκε -όπως αναφέρεται- συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας αλλά δεν έγινε.

«Αποκορύφωμα της όλης απαξίωσης της κυβέρνησης προς το ΑΞΙΚ, η μονομερής και χωρίς καμιά ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου και της διεύθυνσης του Ινστιτούτου, ανάρτηση προγραμμάτων μαγειρικών τεχνών στα ΜΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας κατά παράνομο τρόπο και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, αφού τα προγράμματα αυτά ανήκουν στο ΑΞΙΚ».

Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και μέλος του ΔΣ του ΑΞΙΚ, Λευτέρης Γεωργιάδης, εκφράζει στην επιστολή αυτή έντονη διαφωνία για ό,τι συμβαίνει και «καταγγέλλω δημόσια την κυβέρνηση ότι με τις πράξεις της επιβεβαιώνει την άποψή μου ότι δεν έχει πολιτική βούληση να στηρίξει το ΑΞΙΚ και να το αναβαθμίσει, αλλά αντίθετα, μεθοδευμένα προχωρεί στην απαξίωση και υποβάθμισή του, ίσως και στο κλείσιμό του».

Ταυτόχρονα καλεί, όπως αναφέρει, όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να προστατέψουν το ΑΞΙΚ, με συλλογική προσπάθεια να αποτρέψουν όλα όσα τεκταίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Εν τω μεταξύ, αυτό που δεν λαμβάνει υπόψιν η κυβέρνηση είναι ότι ακόμα και οι σύνδεσμοι των ξενοδόχων δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι με το επίπεδο των φοιτητών του ΑΞΙΚ.

Γιάννης Κακαρής