Επιβεβλημένη η επαναφορά ΑΤΑ

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

 

Πριν ένα μήνα περίπου, όταν το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9%, δέθηκε επίθεση από την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι το κόμμα της Αριστεράς τούς υπέδειξε επανειλημμένα ότι το μέτρο είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ, και παρά τις πολλές επιστολές τις οποίες έστειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε όλους τους αρμόδιους, οι κυβερνώντες συνέχισαν το βιολί τους. Μέχρι προχθές, στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ έθεταν προσκόμματα, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο δεν είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ και ότι θα έχει δημοσιονομικό κόστος 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα.

Όταν αντιλήφθηκαν όμως ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διά νόμου μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9% αγκαλιάστηκε απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι θα προωθείτο για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση έκανε στροφή. Μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παραδέχθηκε επιτέλους ότι «το μέτρο συνάδει σε γενικές γραμμές με την εργαλειοθήκη και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», επιβεβαιώνοντας τα όσα έλεγε εδώ και ένα μήνα το ΑΚΕΛ.

Είναι θετικό το γεγονός ότι οι κυβερνώντες υιοθέτησαν έστω και καθυστερημένα την πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9%.

Η παρέλευση του χρόνου, όμως, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Η ακρίβεια έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ, αφού ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 4,4%, ενώ ο σχετικός δείκτης στον τομέα της Ενέργειας αυξήθηκε με ρυθμό 27,1%, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ως εκ τούτου, απαιτείται η υιοθέτηση από την κυβέρνηση και της πρότασης του ΑΚΕΛ για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ ως μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών. Εξάλλου η πρόταση την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα μόνο για τρεις μήνες, ενώ οι αυξήσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών δεν αναμένεται να επανέλθουν σύντομα στα προηγούμενα επίπεδα.

Στην περίπτωση του ΦΠΑ στο ρεύμα χάθηκε ένας μήνας λόγω της στάσης της κυβέρνησης, ενώ μας έχουν μείνει αγκονί οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.

Ελπίζουμε ότι στην περίπτωση της ΑΤΑ η κυβέρνηση θα επιδείξει πιο εποικοδομητική στάση. Άλλωστε ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε χθες ότι η ΑΤΑ συμβάλλει στην «αποκατάσταση του διαθέσιμου εισοδήματος, τόσο των εργαζομένων όσο και των συνταξιούχων».

Ελπίζουμε επίσης ότι θα επιδείξουν εποικοδομητική στάση και οι εργοδοτικές οργανώσεις, αφού αν δεν υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών, θα μειωθεί η κατανάλωση και ως εκ τούτου θα μειωθεί και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων.

Η οικονομία είναι κύκλος και ειδικά στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης του κορονοϊού είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της προς όφελος όλων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.