Επιβεβλημένη η φορολογική μεταρρύθμιση για στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων

  • Προτεραιότητα της κυβέρνησης να αντισταθμιστεί η αύξηση του εταιρικού φόρου με στόχο το ουδέτερο κόστος για τις επιχειρήσεις
  • Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποσπασματική μεταρρύθμιση, αλλά καθολική
  • ΠΕΟ: Δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών εσόδων για στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων

Του Γιάννη Κακαρή

Είκοσι ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση και δεδομένων των μεγάλων διαφοροποιήσεων από τότε, προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη για μια συνολική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος.

Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχονται τα κυπριακά νοικοκυριά αποτελεί το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καταγράφει αλλεπάλληλες αυξήσεις, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλό ρεκόρ. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο έφτασε στο 7,1% με τις τιμές στον ηλεκτρισμό να έχουν αυξηθεί κατά 31,9% και στο ρεύμα κατά 27,3%. Κυρίως λόγω των παραπάνω αυξήσεων, το κόστος για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 16,6%. Άλλο ένα στοιχείο που σκιαγραφεί τη σημερινή πραγματικότητα αποτελεί η αύξηση κατά 9,4% στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, βάζοντας φωτιά στο καλάθι των νοικοκυριών.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε στο πρόσφατο παρελθόν ότι προτίθεται να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση, ωστόσο μέχρι σήμερα ενώπιον των κοινωνικών εταίρων βρίσκεται μόνο η πρόθεση της κυβέρνησης για λήψη μέτρων ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του εταιρικού φόρου.

Η Κύπρος έχει υποχρεωθεί από την Ε.Ε. να αυξήσει τον εταιρικό φόρο από το 12,5% που είναι σήμερα σε 15%. Με επιστολή της προς τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση ζήτησε τις απόψεις τους σε σχέση με αντισταθμιστικά μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση του εταιρικού φόρου, με στόχο το ουδέτερο κόστος.

Το γεγονός αυτό έφερε την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες σημειώνουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποσπασματική μεταρρύθμιση, αλλά καθολική τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει πιο δίκαιη η φορολογική πολιτική για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Σημαντικές θεωρούν ακόμα αλλαγές οι οποίες να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη γάγγραινα της φοροδιαφυγής και να κάνουν πιο αποτελεσματική την είσπραξη φόρων. Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αντικρίζεται ως ιδιαίτερα σοβαρό και από το ΑΚΕΛ, με τον υπεύθυνο του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του κόμματος, Χάρη Πολυκάρπου, να επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει πιο απλή και αποτελεσματική η είσπραξη των φόρων, αφού σήμερα η μία νομοθεσία καλύπτει την άλλη και οι σχετικοί νόμοι είναι πολλοί.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις απόψεις που ζήτησε η κυβέρνηση, ακόμα δεν έχουν κληθεί οι κοινωνικοί εταίροι σε οποιονδήποτε διάλογο.

ΠΕΟ: Όσο το δυνατόν πιο δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών εσόδων

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του υπουργείου για να θέσει απόψεις σχετικά με αντισταθμίσματα που μπορεί να δοθούν για την αύξηση του εταιρικού φόρου, η ΠΕΟ έστειλε τις απόψεις της, με τη Γ.Γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, να αναφέρει στη «Χαραυγή» ότι αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και ότι είναι αναγκαίο να ανοίξει μια ευρεία, συνολική συζήτηση για τα ζητήματα φορολογίας, με στόχο να επιτευχθεί συνολική αναθεώρηση και βελτίωση του φορολογικού συστήματος.

Σημείωσε ότι η τελευταία συνολική φορολογική μεταρρύθμιση έγινε το 2002 και ότι «η τελευταία αναθεώρηση του αφορολόγητου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα έγινε την 1.1.2008, πριν 14 χρόνια. Από τότε ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατακόρυφα, με προοπτική να ανέβει ακόμη περισσότερο στα επόμενα 1-2 χρόνια».

Ως εκ τούτου, υπέδειξε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα για μια συνολική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, η ΠΕΟ ζητά να αξιολογηθούν τα όρια του αφορολόγητου εισοδήματος και οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων. Η ΠΕΟ τονίζει ότι «η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να συμβάλει σε μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας. Κυρίως αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν πιο δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών εσόδων για στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων».

Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψιν το στόχο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ΠΕΟ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται να συζητηθεί πώς θα αποφευχθούν μέτρα που να οδηγούν σε ισοπεδωτικές φορολογίες και να «τιμωρούν» χωρίς διάκριση αυτούς που θα αδυνατούν και δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση.

ΣΕΚ: Επαναφορά των φορολογικών εκπτώσεων

Ο Γ.Γ. της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, υπέδειξε ότι είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι η προσέγγιση γίνεται αποσπασματικά και αφορά μόνο τον εταιρικό φόρο. Πρόσθεσε ότι έχουμε μπροστά μας ένα καινούργιο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον με πιο έντονες κοινωνικές ανισότητες και για αυτό πρέπει να επιτευχθεί μια συνολική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τα φορολογικά βάρη που επωμίζονται οι πολίτες, θα ενισχύσει τα εισοδήματά τους, θα αυξήσει τη ροπή προς κατανάλωση και θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία να κινηθεί προς καλύτερες αναπτυξιακές κατευθύνσεις.

Αναφορικά με τις εισηγήσεις της ΣΕΚ είπε ότι ο κοινωνικός διάλογος θα πρέπει μεταξύ άλλων να ασχοληθεί με τις κλίμακες της φορολογίας του εισοδήματος, με τη δυνατότητα σταδιακής μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος μεσούσης της κρίσης -εκτάκτως- αυξήθηκε από το 15% στο 17% και ύστερα στο 19% και με τη φορολογική ελάφρυνση των καυσίμων.

Επιπλέον, όπως μας ανέφερε, πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα για επαναφορά των φορολογικών εκπτώσεων (π.χ. για εξαρτώμενα τέκνα, φοιτητές, στρατιώτες) και ότι στην αίτηση για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία θα πρέπει να δηλώνονται και τα δάνεια που έχει ένα νοικοκυριό και όχι μόνο οι καταθέσεις.

Σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, η ΣΕΚ στο υπόμνημά της προς τον υπουργό αναφέρει πως είναι έτοιμη να συζητήσει θέματα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των πολιτικών για βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του κράτους. Μια από τις προτάσεις είναι να υπάρξει φορολόγηση με βάση τεκμήρια όπως η ανέγερση υπερπολυτελών κατοικιών και η απόκτηση πανάκριβων αυτοκινήτων και να δημοσιεύεται κατά καιρούς ο φορολογικός κατάλογος με όσους οφείλουν στο κράτος και έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη. Έτσι ο πολίτης θα γνωρίζει ποιες εταιρείες και ποια επώνυμα φυσικά πρόσωπα φοροδιαφεύγουν.

ΔΕΟΚ: Να μετατοπιστούν φορολογικά βάρη από μεσαία-χαμηλά στρώματα

Ο Γ.Γ. της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι πρέπει να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή μετατόπιση φορολογικών βαρών από μεσαία και χαμηλά στρώματα και η αναδιανομή του εθνικού πλούτου με εισαγωγή και διασφάλιση κοινωνικού μισθού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φορολογία στα τρόφιμα και τα καύσιμα, που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Σημειώνει ωστόσο ότι «ακόμη δεν είδαμε τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Υπουργείο: Δύο δράσεις – Προτεραιότητα οι εταιρείες

Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει στη «Χαραυγή» ότι υπάρχουν δύο δράσεις σε εξέλιξη. Η πρώτη είναι πώς θα βρεθούν τρόποι αντιστάθμισης της αύξησης στον εταιρικό φόρο και η δεύτερη αφορά την πράσινη μεταρρύθμιση, η οποία έχει να κάνει με ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών που αφορά μεταξύ άλλων και την κατανάλωση σε πετρελαιοειδή και άλλα προϊόντα ευρύτερης κατανάλωσης, αλλά και το αφορολόγητο εισόδημα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Παντελή, αυτή τη στιγμή διεξάγεται από το υπουργείο μελέτη για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση. Υπολογίζεται να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι ώστε να κληθούν οι κοινωνικοί εταίροι σε διάλογο. Στόχος είναι να ετοιμαστούν τα νομοσχέδια πριν το τέλος του χρόνου.

Κάποιες από τις προτάσεις του υπουργείου για αντιστάθμισμα στην αύξηση του εταιρικού φόρου είναι η μείωση ή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς επί της λογιζόμενης ή/και πραγματικής διανομής μερισμάτων, η μείωση του ποσοστού επιβολής αμυντικής εισφοράς επί των πιστωτικών τόκων και η μείωση ή κατάργηση του τέλους εταιρειών €350.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy