Επιβεβλημένη η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Επιβεβλημένη η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ

Νέα αύξηση του πληθωρισμού το Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Κύπρο, επιβεβαιώνοντας ότι το «τσουνάμι» αύξησης των τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν έχει καταλαγιάσει. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ αφού αυξήθηκε στο 4,7%, σε σύγκριση με 4,4% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο πληθωρισμός στην Κύπρο ήταν αρνητικός (-1,1%). Επισημαίνεται επίσης ότι τους τελευταίους μήνες δεν υπήρξαν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις. Αντίθετα πολλοί εργαζόμενοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι οι πιο πάνω εργαζόμενοι σήμερα έχουν λιγότερα εισοδήματα σε σύγκριση με πέρσι, ενώ παράλληλα οι τιμές των βασικών αγαθών και υπηρεσιών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Με αποτέλεσμα όσοι δυσκολεύονταν τους προηγούμενους μήνες να τα βγάλουν πέρα, να βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση απελπισίας, ενώ όσοι βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας, βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση ανέχειας.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη, λοιπόν, η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων προτού φτάσουμε σε τραγικές καταστάσεις. Και το πρώτο μέτρο το οποίο πρέπει να ληφθεί άμεσα, είναι η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ ως μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών. Να διασφαλιστεί τουλάχιστον ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Απαιτείται επίσης η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμη, απαιτείται αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας για να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης, αξιοποίηση του μηχανισμού επιβολής πλαφόν σε βασικά είδη για προστασία από την αισχροκέρδεια και επαναλειτουργία της Επιτροπής Σιτηρών από το κράτος για να δημιουργηθούν τα αναγκαία στρατηγικά αποθέματα σε σιτηρά.

Παράλληλα με τα πιο πάνω θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων. Η συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για κατώτατο μισθό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να επιτευχθεί όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως η επέκταση της εισαγωγής θεσμικών ρυθμίσεων ώστε οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, να τερματιστούν οι πρακτικές της ψευδοαπασχόλησης, να τερματιστεί η χρησιμοποίηση των λεγόμενων «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων κ.τ.λ.

Σημειώνεται ότι το 2019 (πριν την κρίση του κορονοϊού) 188 χιλιάδες βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού, κυρίως λόγω χαμηλών εισοδημάτων, ενώ 73 χιλιάδες αντιμετώπιζαν σοβαρές υλικές στερήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός όσων βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και όσων αντιμετώπιζαν σοβαρές υλικές στερήσεις.

Κάθε μέρα που περνά η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κοινωνία ήδη έχουν γίνει βουνό. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy