Επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση τακτικής επιθεώρησης οικοδομών

Η έντονη βροχόπτωση διαβρώνει περισσότερο τα παλιά σπίτια.

 

Υπάρχουν εκατοντάδες κτίρια ανά το παγκύπριο, τα οποία είναι σε ίδια ή παρόμοια κατάσταση με το κτίριο που κατέρρευσε στη Λευκωσία, ωστόσο καμία υπηρεσία δεν γνωρίζει τον συνολικό αριθμό, ούτε το ύψος του προβλήματος.

Την ίδια ώρα επανέρχεται στη συζήτηση η αναγκαιότητα τακτικής επιθεώρησης οικοδομών, ενώ τα νομοθετικά εργαλεία είναι ανεπαρκή σύμφωνα με το ΕΤΕΚ. Υπεύθυνες για την αδειοδότηση και εξέταση καταλληλότητας των κτιρίων είναι οι Οικοδομικές Αρχές. Στην περίπτωση των δήμων οικοδομική Αρχή αποτελεί το εκάστοτε δημαρχείο, ενώ για τις κοινότητες οι οικίες Επαρχιακές Διοικήσεις.

Ως εκ τούτου στην προσπάθειά μας να δούμε και να παρουσιάσουμε το μέγεθος του προβλήματος αντιληφθήκαμε ότι δεν υπάρχουν συγκεντρωμένες οι πληροφορίες σε κάποια κρατική υπηρεσία, γεγονός που καταδεικνύει την ελλιπή πληροφόρηση και από πλευράς κράτους. Παρ’ όλα αυτά οι περιπτώσεις των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ετοιμόρροπα ή επικίνδυνα, φαίνεται να είναι αρκετές εκατοντάδες, με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά λόγω κυρίως της διάβρωσης που υπέστησαν τα πλινθόκτιστα σπίτια από την έντονη βροχόπτωση.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ, το γεγονός ότι υπάρχουν σπίτια που κτίστηκαν πριν την εφαρμογή του κυπριακού σεισμικού κώδικα και τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επίβλεψης, «σε συνδυασμό με την έλλειψη της κουλτούρας συντήρησης των οικοδομών θα αυξάνει τις επικίνδυνες οικοδομές, και θα κάνει συχνότερη την απροειδοποίητη κατάρρευσή τους θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές». Ως εκ τούτου το Επιμελητήριο επαναφέρει τη διαχρονική του θέση για θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών, έτσι ώστε να ελέγχονται έγκαιρα και να προλαμβάνονται καταστάσεις όπου οι οικοδομές καθίστανται επικίνδυνες.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου υπενθυμίζοντας πως με δεδομένο ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή «θα πρέπει να προωθηθούν από την Πολιτεία, το συντομότερο δυνατόν, οι κατάλληλες προληπτικές ενέργειες και όχι να αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά ετεροχρονισμένα». Η ανακοίνωση του προέδρου του ΚΕΒΕ, Στέλιου Αχνιώτη, αναδεικνύει το εξίσου σημαντικό ζήτημα που αφορά το νόμο που διέπει τις διαδικασίες και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Όπως αναφέρεται, «είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι η νομοθεσία θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες Τοπικές Αρχές για άμεση επέμβαση και λήψη των απαραίτητων μέτρων, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη υποχρέωσή του για αποκατάσταση της οικοδομής του».

Από την πλευρά του ο Δήμος Λευκωσίας, στα όρια του οποίου διαδραματίστηκε το περιστατικό κατάρρευσης του κτιρίου, αναφέρει ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο περιορίζει τις αρμοδιότητες και εξουσίες των Τοπικών Αρχών στη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων, προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικοδομής. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ο δήμος θα προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία, οι οποίες θα αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

Γιάννης Κακαρής

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy