Επιζητούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είπε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επόμενης περιόδου, από τις προβλέψεις για τις επιδόσεις της οικονομίας έως τα ελληνοτουρκικά, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τη λειτουργία της κοινωνίας εν μέσω πανδημίας, αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με το πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επανέλαβε ότι η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία βασίζεται στην επιδίωξη καλών σχέσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν περισσότερο στο προσφυγικό, ζήτημα στο οποίο «υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας», όπως είπε.

Στο ίδιο ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι στο προσφυγικό τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι «άρρηκτα ευθυγραμμισμένα». «Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να συζητάμε. Εχουμε σημαντικές διαφορές. Χρήσιμο να αποφεύγεται η περιττή ένταση. Σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει το 2021. Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργού φύλαξης των συνόρων. Θα το κάνει και στο μέλλον», συμπλήρωσε.

«Εχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Μεγάλο ευχαριστώ στην Αστυνομία, το Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η συζήτηση για την ανανέωση της συγκεκριμένης συνεργασίας θα γίνεται σε πενταετή βάση. «[Α]υτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ», ανέφερε.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία, ενώ δήλωσε ότι αισθάνεται ασφαλής με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021. «Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021», ενώ υποστήριξε ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης υπακούν σε μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να δημιουργεί πλούτο και να τον μοιράζει με δίκαιο τρόπο.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της πανδημίας, εκτίμησε ότι η αντιμετώπισή της δεν έχει τελειώσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει.

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτός θα επαναξιολογείται, ενώ δεν απέκλεισε να κλείσουν τμήματα εάν κάτι τέτοιο χρειαστεί.

Απευθύνοντας μήνυμα προς τους αντιεμβολιαστές, σημείωσε ότι «το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο των πρόωρων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

«Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές για αυτό και σχεδιάζουμε σε ορίζοντα 10ετίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση για στρατηγική όξυνσης.

Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα λάθη στα οποία θεωρεί ότι έχει υποπέσει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι αυτά αφορούν τις πυρκαγιές και τη διαχείριση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν έχω διστάσει να αναγνωρίσω πράγματα που δεν έχουν γίνει καλά. Θυμίζω δύο. Ένα ήταν η Θεσσαλονίκη που δεν έκλεισε νωρίτερα. Το ίδιο έκανα και για τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι αν μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει έργα. Πρέπει να καταλάβουμε καλά πως αν κάπου υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να επιληφθούμε. Να αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος με θάρρος», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy