Επιζητούν συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή οι ιδιοκτήτες γης στον Ακάμα

Καθορισμό συνάντησης με τον Γενικό Ελεγκτή επιζητούν τα μέλη του συνδέσμου ιδιοκτητών γης Ακάμα για να του επιδώσουν τεκμήρια τα οποία όπως υποστηρίζουν αποδεικνύουν σκάνδαλο όσον αφορά τις περιβαλλοντικές μελέτες που έγιναν για την χερσόνησο.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα Σάββας Χατζημηνάς, επισήμανε ως παραπλανητική τη διατύπωση στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ότι από το 1989 έχουν υπάρξει προσφυγές από ιδιοκτήτες γης σχετικά με τις αποφάσεις για Λευκή Ζώνη και μείωση των συντελεστών δόμησης και έχουν χάσει στο δικαστήριο.

Όπως εξήγησε κανένα κυπριακό δικαστήριο δεν πήρε αποφάσεις για το θέμα των αποζημιώσεων, εφόσον προσφυγές έγιναν μόνο για το θέμα που αφορούσε τις ζώνες.

Ο κ. Χατζημηνά είπε επίσης ότι την ερχόμενη βδομάδα θα δοθούν τα τεκμήρια αυτά στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί.

Κλείτος Παπαστυλιανού: Ξεκάθαρη προσπάθεια αποφυγής πολιτικού κόστους από την κυβέρνηση

Από τον Σεπτέμβριο είχε δοθεί προθεσμία για ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση του σχεδίου για τον Ακάμα, αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται αυτό το σχέδιο, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο επιστημονικός και διοικητικός λειτουργός της Ομοσπονδίας περιβαλλοντικών οργανώσεων Κλείτος Παπαστυλιανού.

Εκτίμησε ότι διαπιστώνεται ξεκάθαρη προσπάθεια αποφυγής πολιτικού κόστους από την κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι τα πορίσματα της περιβαλλοντικής αρχής είναι το κατ’ ελάχιστον για την προστασία της περιοχής του Ακάμα και την αποφυγή μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Χαρακτήρισε άξιον απορίας το πως κλήθηκαν δυο επιτροπές να αξιολογήσουν ένα τοπικό σχέδιο χωρίς αυτό να τους έχει δοθεί και αυτό, τόνισε, συνιστά σαφώς παραβίαση του περιβαλλοντικού κεκτημένου της ΕΕ και της εναρμονιστικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, ανέφερε, στον Ακάμα υπάρχει πλήθος παρανομιών, αυθαίρετων επεμβάσεων και παράνομων κατασκευών οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και τουλάχιστον δυο δεκαετίες.

Πολύ σημαντικό, πρόσθεσε ο κος Παπαστυλιανού, είναι ότι αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις ισχύουσες διαδικασίες παράβασης οι οποίες αφορούν και τον Ακάμα.

Ανέφερε μάλιστα ότι δύο από αυτές βρίσκονται πολύ κοντά σε παραπομπή στο ΕΔΑΔ και αυτό που πρέπει να απασχολήσει, υπογράμμισε, είναι το τι θα γίνει στην περίπτωση επιβολής οποιωνδήποτε κυρώσεων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.