Έπληξε τη Γάζα με ρουκέτες ο ισραηλινός στρατός

Έπειτα από ημέρες εντάσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, με αφορμή τη σύλληψη Παλαιστίνιου μαχητή στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν με ρουκέτες τη Γάζα, καθώς, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ξεκίνησε γενικευμένη επιχείρηση με τίτλο «Ξεκινάει η αυγή».

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 19, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές στη Γάζα. Μεταξύ των θυμάτων φέρεται να είναι ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο Ταϊζέρ Αλ-Τζαμπάρι, αλλά και ένα κορίτσι 5 ετών.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει κηρύξει «κατάσταση ειδικής ανάγκης» στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ από τα μέσα της εβδομάδας έχει κλείσει τους δρόμους γύρω από τη Γάζα και έχει στείλει ενισχύσεις στα σύνορα, καθώς φοβόταν για εκδικητική επίθεση μετά τη σύλληψη του ανώτερου στελέχους της ισλαμικής Τζιχάντ τη Δευτέρα. Ακολούθησαν επεισόδια, στα οποία σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος έφηβος.

Επίσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν πρόσθετες δυνάμεις και πυρομαχικά για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome στο κεντρικό Ισραήλ, ως μέτρο προφύλαξης έναντι πιθανών πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση από την πλευρά των Παλαιστινίων. Μετά την επίθεση, ο Γενικός Γραμματέας της ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ Αλ-Ναχάλα, δήλωσε ότι «αυτή είναι μια μέρα προορισμένη για νίκη και ο εχθρός πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξει πόλεμος χωρίς παράδοση… Οι μαχητές της αντίστασης πρέπει να είμαστε μια γροθιά. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχει όριο στο πού θα σταματήσουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.