Η επόµενη µέρα στην Ξενοδοχειακή Βιοµηχανία

Του
Νεόφυτου Ττιμινή*

 

Είθισται µετά από την υπογραφή µιας συµφωνίας -ειδικά όταν πρόκειται για εργασιακά θέµατα- να εξάγεται το συµπέρασµα ότι ακολουθεί µια περίοδος «εργατικής ειρήνης». Η πραγµατικότητσ όµως στην περίπτωση της Ξενοδοχειακής Βιοµηχανίας είναι άλλη.

Η συµφωνία που υπογράφηκε πριν δύο βδοµάδες περίπου επετεύχθη µετά από δεκάδες καταγγελίες που υποβλήθηκαν στο Τµήµα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων δεν εφάρµοσε το «Μνηµόνιο Συµφωνίας 2019-2022». Λίγοι ήταν οι ξενοδόχοι που σεβάστηκαν τους εργαζόµενούς τους την περίοδο της πανδηµίας και λειτούργησαν µε γνώµονα το συµφέρον της βιοµηχανίας και µε σεβασµό προς τα εργασιακά θέσµια. Σε προηγούµενες δηµόσιες παρεµβάσεις µας τονίσαµε ότι ίσως θα έπρεπε να δηµοσιεύαµε τα ονόµατα αυτής της µικρής µερίδας των ξενοδόχων για να ξέρει και η κοινωνία. Όταν παρουσιάστηκε η µεγάλη έλλειψη εργατικού δυναµικού από τον Αύγουστο του 2020, αυτή η µικρή µερίδα είχε τη µικρότερη απώλεια, αφού οι εργαζόµενοι εκτίµησαν την κίνησή τους και το ανταπέδωσαν µε την εργατικότητά τους στις δύσκολες στιγµές. […]

Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατµόσφαιρα εκατοντάδες εργαζόµενοι εγκατέλειψαν την Ξενοδοχειακή Βιοµηχανία και οι ξενοδόχοι οργανωµένα από τον Σεπτέµβρη του 2021 ανέδειξαν την έλλειψη ανθρώπινου δυναµικού σε µια προσπάθεια να δοθούν άδειες εργασίας εργαζοµένων από τρίτες χώρες. Και το πέτυχαν. Παραχωρήθηκαν έτσι εκατοντάδες άδειες εργασίας χωρίς καν να ληφθούν υπόψη οι εργατικές διαφορές που υποβλήθηκαν στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υ.Ε.Κ.Α.

Αρχές Μαρτίου του 2022, τη µέρα που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκινούσε και η τριήµερη Συνεδρία των Τεχνικών Επιτροπών για συζήτηση των αιτηµάτων των ξενοδόχων για κάλυψη θέσεων από εργαζόµενους από τρίτες χώρες. Στη συντριπτική πλειοψηφία η θέση των συντεχνιών ήταν ξεκάθαρα αρνητική στο να πάρουν άδειες εργασίας οι ξενοδόχοι, αλλά δυστυχώς πάλι δεν λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις µας.

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν επιτεύχθηκε η συγκεκριµένη συµφωνία. Αναµένουµε από τις ηγεσίες που υπογράφουν τη Σύµβαση ότι θα κατευθύνουν τα µέλη τους να γίνουν σεβαστά τα συµφωνηθέντα. Είναι καλά γνωστό ότι τις τελευταίες Συλλογικές Συµβάσεις, ενώ τις υπογράφουν οι ηγεσίες τους, τα µέλη των εργοδοτικών συνδέσµων δεν ακολουθούν, µε αποτέλεσµα την παραβίασή τους.

Πιστεύουµε ακράδαντα ότι η επίθεση που δέχεται η Συλλογική Σύµβαση είναι συντονισµένη από τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, σε συνεργασία µε τους Συνδέσµους των Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, για απορρύθµιση του κλάδου. Για το λόγο αυτό στην απόφαση που πήρε το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ για την αποδοχή της Μεσολαβητικής Πρότασης περιλαµβάνεται και σχεδιασµός για την τακτική που θα ακολουθηθεί άµεσα για την εφαρµογή όχι µόνο της υφιστάµενης Συµφωνίας, που µεταξύ άλλων επεκτείνει για ακόµα ένα χρόνο τη Συλλογική Σύµβαση, αλλά και την πλήρη εφαρµογή της.

Η συντεχνία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ δεν πρόκειται να αποδεχτεί ενέργειες που να απορρυθµίζουν τις εργασιακές σχέσεις, να υποσκάπτουν τις Συλλογικές Συµβάσεις και να εργαλειοποιούν τους εργαζόµενους ως φτηνή εργατική δύναµη.

Κατά τη χειµερινή περίοδο η εργασία στην Ξενοδοχειακή Βιοµηχανία θα δεχτεί περαιτέρω πιέσεις λόγω εποχικότητας, αύξησης του ενεργειακού κόστους και αύξησης των τιµών στα τρόφιµα και καύσιµα και θα αρχίσει και η «µουρµούρα» των ξενοδόχων. Θα πάθουν ξαφνικά αµνησία και θα ξεχαστούν οι επιδοτήσεις από το κράτος τη διετία 2020 και 2021, θα ξεχάσουν τα κέρδη του 2021 και 2022.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν επιλογές. Οργανωµένα και αποφασιστικά πρέπει να βγουν µπροστά. Πρώτιστο καθήκον η οργάνωση στη συντεχνία, για να δοθεί το µήνυµα στις ∆ιευθύνσεις και τους εγκάθετούς τους στα διάφορα τµήµατα ότι ∆ΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Με ενότητα στη δράση µας µπορούµε να πετύχουµε πολλά. Μέχρι την πλήρη εφαρµογή της Σύµβασης για όλους τους εργαζόµενους.

* Γενικός Γραµµατέας ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.