Η επόμενη μέρα της Γενεύης

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης έσπασε τον πάγο της εδώ και τέσσερα χρόνια απουσίας διαπραγματεύσεων, αλλά δεν έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα, που είναι η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για επίλυση του Κυπριακού. Αντίθετα, μπήκαν στο τραπέζι και επίσημα οι αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδία με κυριαρχική ισότητα, που οδηγούν στη διχοτόμηση. Από την άλλη πλευρά, είναι θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ξεκαθάρισε πως οι όροι εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν του επιτρέπουν να συζητήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά και ότι ανανέωσε το ραντεβού προαναγγέλλοντας νέα άτυπη διάσκεψη σε μερικούς μήνες.

Σ’ αυτό το διάστημα των μερικών μηνών πρέπει να υπάρξει προβληματισμός απ’ όλους και κυρίως από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ολοένα και περισσότερο και υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: Είτε θα λυθεί το Κυπριακό στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ, είτε θα οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εξίσου σημαντικό είναι επίσης η κυβέρνηση και τα κόμματα να απευθυνθούν στην κοινωνία λέγοντας αλήθειες. Ενδεχόμενη επανάληψη φαινομένων που παρατηρήθηκαν μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, όπως το γεγονός ότι οι κυβερνώντες μιλούσαν για μήνες για χαμένα άτυπα και προφορικά έγγραφα και κατηγορούσαν τον ΟΗΕ για χαμένα πρακτικά κτλ, θα οδηγήσουν σε καταστροφικά σενάρια.

Οι πολίτες αναμένουν από τους κρατικούς αξιωματούχους και ιδιαίτερα όσους συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης να πούνε αλήθειες μακριά από μικροπολιτικές εμμονές και προεκλογικές σκοπιμότητες. Άλλωστε η προεκλογική περίοδος θα ολοκληρωθεί σε μερικές μέρες και η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, όσο σκληρή κι αν είναι.

Επίσης, οι πολίτες αναμένουν από την κυβέρνηση και τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις για την επόμενη μέρα της άτυπη διάσκεψη της Γενεύης. Να καταθέσουν προτάσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί η περίοδος μέχρι την επόμενη διάσκεψη, πώς θα καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας, πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού κτλ.

Τα συνθήματα είναι εύκολα και ηχούν ωραία, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους. Άλλωστε το βιώσαμε πολλές φορές, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις μεγαλόστομες δηλώσεις μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Το δύσκολο είναι η διαμόρφωση προτάσεων οι οποίες να οδηγούν στην επίλυση των προβλημάτων και να δίνουν διέξοδο ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Αυτό είναι που απαιτεί η κοινωνία από την κυβέρνηση και τα κόμματα. Να μπούνε μπροστά με προτάσεις και όχι να περιοριστούν σε συνθήματα και ατάκες.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την τύχη του Κυπριακού. Ακούγεται κλισέ, αλλά τα δεδομένα είναι διαφορετικά από κάθε προηγούμενη φορά. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.