Επώνυμοι και παιδιά πολιτικών δεν πάνε έφεδροι

Επώνυμοι και παιδιά πολιτικών δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και δεν πάνε έφεδροι, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται, 20 παιδιά πολιτικών οι οποίοι διατέλεσαν υπουργοί, βουλευτές και αρχηγοί πολιτικών κομμάτων την περίοδο 2008–2019 είναι δηλωμένοι ως φοιτητές ή/και κάτοικοι εξωτερικού και δεν υπηρετούν στην εφεδρεία της Εθνικής Φρουράς, παρά το γεγονός ότι με βάση το αρχείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων φαίνεται να εργάζονται στην Κύπρο. Επίσης, άλλοι 8 υπηρετούν στην Υπόλοιπη Δύναμη (ΥΔ) της εφεδρείας, που συνεπάγεται μειωμένες υποχρεώσεις, χωρίς αυτό να δικαιολογείται.

Όπως σημειώνεται, πέντε από τους πιο πάνω εφέδρους προσήλθαν αυτοβούλως στα αρμόδια ΤΕ τους για παραλαβή ΦΑΠ, ανταποκρινόμενοι σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, με την οποία καλούνταν όλοι οι ανυπότακτοι έφεδροι για επιστρατευτική τακτοποίηση εντός προκαθορισμένης ημερομηνίας. Ωστόσο, οι υπόλοιποι φαίνεται ότι δεν το έπραξαν.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι σύστημα του ΓΕΕΦ είχαν καταχωριστεί 23 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών πρώτης κατηγορίας, εκπρόσωπος Τύπου κοινοβουλευτικού κόμματος, επώνυμος δικηγόρος, απόγονοι/συγγενείς διατελέσαντος ανώτατου στελέχους της Αστυνομίας, βουλευτή, λειτουργών του Υπουργείου Άμυνας και γνωστών επιχειρηματιών οι οποίοι δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και δεν πάνε εφεδρεία εδώ και χρόνια, αλλά με βάση τα στοιχεία του ΤΚΑ εργάζονται στην Κύπρο. Όπως αναφέρεται, 11 από τους πιο πάνω τακτοποιήθηκαν επιστρατευτικά, ενώ 6 δεν κατέστη εφικτή η εξακρίβωση της διεύθυνσής τους, 3 επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκονται στο εξωτερικό και 3 αποδεσμεύτηκαν λόγω ορίου ηλικίας.


Σημειώνεται πάντως ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για την εφεδρεία, υπήρξε βελτίωση.

«Χρυσά» διαβατήρια

Εν τω μεταξύ, η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για απαλλαγή από την Εθνική Φρουρά όσων πήραν «χρυσά» διαβατήρια, καθώς και ορισμένων άλλων κατηγοριών πολιτών είναι παράνομη, αφού δεν έγινε αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.