Έψαχναν κρεββάτι στη ΜΑΦ Λεμεσού χθες και δεν έβρισκαν – Γέμισε το ΓΝ Λεμεσού

Για υψηλού ρίσκου χαλαρώσεις κάνει λόγο ο πνευμολόγος Χάρης Αρμεύτης.

Για υψηλού ρίσκου χαλαρώσεις κάνει λόγο ο πνευμολόγος Χάρης Αρμεύτης.

Μιλώντας στον Άστρα επισήμανε ότι έγιναν χαλαρώσεις την ώρα που υπάρχει αύξηση περιστατικών και επιβάρυνση των δημόσιων νοσηλευτηρίων επισημαίνοντας ότι το σύστημα είναι στα όρια του.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χθες βράδυ στο νοσοκομείο Λεμεσού έψαχναν κρεβάτι στη μονάδα αυξημένης φροντίδας για ασθενή που το είχε ανάγκη και δεν υπήρχε.

Διερωτήθηκε αν θα πρέπει να υπάρξει απώλεια ζωών για να ανησυχήσουμε ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας ότι ασθενείς του νοσοκομείου Λεμεσού δεν μπορούν να νοσηλευτούν εκεί, λόγω πληρότητας και στέλνονται με ασθενοφόρο σε άλλες πόλεις.


Μισανοίγουν οι χώροι εστίασης, Απρίλιο τα Γυμνάσια

Ανατράπηκαν τελικά οι αποφάσεις για επαναλειτουργία όλων των χώρων εστίασης και των Γυμνασίων. Αντί αυτού επαναλειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι εστίασης και παρατείνεται για ακόμα δύο εβδομάδες η τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια. Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, τα μέτρα θα επικεντρωθούν σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά στοχευμένα μέτρα, που θα ισχύουν από τις 16 μέχρι τις 30 Μαρτίου, σε κλειστούς χώρους που παρουσιάζουν αυξημένες συρροές κρουσμάτων και με μεγάλο κίνδυνο μεταδοτικότητας (γραφεία, δημοτικά, οικίες κ.τ.λ).

Σύμφωνα με αυτά, επαναφέρεται το 30% εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αναπροσαρμογή του προγράμματος εβδομαδιαίου ελέγχου με rapid test στο 30%. Αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων στην επαρχία Λεμεσού με φυσική παρουσία μαθητών μέχρι τις 31 Μαρτίου και παράταση της αναστολής φυσικής παρουσίας των Γυμνασίων σε παγκύπρια βάση για τις επόμενες δύο βδομάδες (μέχρι τις 31.03.2021). Όσον αφορά μαθητές που εντάσσονται στα προγράμματα ειδικής εκπαίδευσης και δεν δύνανται να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα ισχύσουν οι διευθετήσεις που είχαν γίνει κατά την προηγούμενη περίοδο.


Ο δεύτερος πυλώνας αφορά «μέτρα που στοχεύουν σε αύξηση της συμμόρφωσης του κόσμου και παράλληλα της ψυχολογικής ανάκαμψης των πολιτών». Σύμφωνα με αυτά, επιτρέπεται από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου η πρόσβαση σε πλατείες και πάρκα μέχρι 6 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών. Μόνο για την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα. Επαναλειτουργούν από την Τρίτη 16 Μαρτίου μόνο οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών εστίασης. Μετακινείται από την Τρίτη 16 Μαρτίου η ώρα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στις 11 το βράδυ.

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως οι αποφάσεις λήφθηκαν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Από αυτά και από τα στοιχεία των δημοσίων νοσηλευτηρίων διαφαίνεται ότι η κατάσταση είναι σε κομβικό σημείο», τόνισε. Σημείωσε ότι η κατάσταση στην κοινότητα παραμένει επιδημιολογικά επιδεινωμένη, με εντονότερη επιβάρυνση στην επαρχία της Λεμεσού.

Παρατηρούνται συρροές σε όλους τους χώρους, είπε. Υπογράμμισε τη μετάδοση σε ενδοοικογενειακό περιβάλλον επισημαίνοντας επίσης πως ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων και εισαγωγών έχει μειωθεί. Εάν συνεχισθούν οι εισαγωγές, η προστασία του Συστήματος Υγείας θα τεθεί σε κίνδυνο, τόνισε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.