Επτά χρόνια μετά οι κυβερνώντες θυμήθηκαν τους γεωργοκτηνοτρόφους

Προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα

 

Εφτά χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης για κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ και αφού εγκρίθηκε ο φάκελος, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή του χαλουμιού, μέσα από τα νέα σχέδια στήριξης των αγροτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 – 2022.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής παρουσίασε το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το κύριο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, τη στήριξη της κυπριακής υπαίθρου και ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Καδής, λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις αφορούν τη μεταβατική περίοδο 2021 – 2022.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη διετία 2021 – 2022 είναι 97 εκατ. ευρώ, από τα οποία 64 θα προέλθουν από ευρωπαϊκούς πόρους και τα 33 εκατ. από εθνικούς πόρους.

Για το χαλούμι, ο Κώστας Καδής είπε ότι θα υπάρξουν νέες κτηνοτροφικές μονάδες και θα πρέπει να δούμε πώς διαχειριζόμαστε τα απόβλητα αυτών των μονάδων.

Τη μερίδα του λέοντος του επενδυτικού προγράμματος, ανέφερε ο Υπουργός, θα έχει η στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας, μέσα από την αναβάθμιση ή επέκταση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων μονάδων. Περίπου 15 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε αυτό, είπε, ενώ άλλα 15 εκατ. αναμένεται να διατεθούν από την προηγούμενη προκήρυξη του ίδιου επενδυτικού μέτρου. «Συνολικά γύρω στα 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ενόψει και της κατοχύρωσης του εθνικού μας προϊόντος».

Σημείωσε δε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, υπάρχει πρόνοια για κονδύλι ύψους 35 εκατ. ευρώ για στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Για τις ιδιαιτερότητες των ορεινών περιοχών είπε ότι το Πρόγραμμα περιλαμβάνει εγκατάσταση αντιχαλαζικών συστημάτων ευρέως, ενώ υπάρχουν επενδυτικά μέτρα για την αναβάθμιση των υποδομών σε σχέση με την έξυπνη γεωργία ή με πράσινες καινοτομίες, αλλά και για να βοηθηθούν οι αγρότες να αντλήσουν με πολύ μικρό ή και μηδενικό κόστος νερό για αρδευτικούς σκοπούς με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Για τους νέους αγρότες ανέφερε ότι προηγήθηκε εκτεταμένη διαβούλευση με τον Οργανισμό Νεολαίας και τους νέους σε όλη την Κύπρο. Ενισχύουμε το εφάπαξ ποσό, που γίνεται 55.000 ευρώ, (μια ισχυρή ώθηση), για κάποιον που θα μπει τον αγροτικό τομέα, δήλωσε ο Υπουργός.

Δράσεις κυκλικής οικονομίας θα στηριχθούν επίσης, συνέχισε, με αγορά εξοπλισμού όπως π.χ. υποδομές για κομποστοποίηση ή ανακύκλωση γεωργικών απορριμμάτων. Θα στηριχθεί επίσης η μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων με ποσό 2 εκατ. ευρώ για νέες μικρές βιοτεχνίες και οικοτεχνίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy