Επτά πυλώνες πολιτικής για την κοινωνία και τους εργαζομένους

Ο Σταύρος Μαλάς κατέθεσε ενώπιον του Συνεδρίου της ΠΕΟ σειρά από προτάσεις

Τη διαβεβαίωσή του ότι θα εργαστεί για να δικαιώσει τις προσδοκίες όλων των εργαζομένων και όλων των πολιτών της χώρας μας έδωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, από το βήμα του 27ου Συνεδρίου της ΠΕΟ, καταθέτοντας παράλληλα μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.

Ο Σταύρος Μαλάς διαβεβαίωσε ενώπιον των συνέδρων τη βούλησή του να αποκαταστήσει ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κοινωνικό διάλογο και τους θεσμούς του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου και να καταστήσει ξανά τον κοινωνικό διάλογο ως ένα κεντρικό εργαλείο στη χάραξη πολιτικής ενός σύγχρονου κράτους και μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Η αφετηριακή διαφορά, εξήγησε, της δικής του υποψηφιότητας από όλες τις άλλες υποψηφιότητες γι’ αυτές τις Προεδρικές Εκλογές έγκειται στο ότι «εμείς αναγνωρίζουμε, συμμεριζόμαστε και κατανοούμε απόλυτα ποια είναι η κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη μερίδα του λαού μας».

Η αγοραστική αξία των μισθών πήγε 20 χρόνια πίσω

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως», είπε ο κ. Μαλάς «τι σημαίνει στην πραγματική ζωή τόσων συνανθρώπων μας, όταν οι δείκτες λένε ότι η αγοραστική αξία των μισθών πήγε 20 χρόνια πίσω, ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην κοινωνική ανισότητα, ότι η προσωρινή και μερική απασχόληση υπερδιπλασιάστηκαν, ότι το ποσοστό των ατόμων που ζουν στο όριο της φτώχειας ξεπέρασε το 27%».

Αυτός είναι ο λόγος, εξήγησε, που δεν πανηγυρίζει για ένα success story που αφορά τους λίγους και όχι όλους. «Αυτός είναι ο λόγος που η δική μου πρόταση, η δική μου υποψηφιότητα βρίσκεται ενώπιον του λαού με το σύνθημα ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Προτάσεις πολιτικής σε επτά πυλώνες

Ο Σταύρος Μαλάς κατέθεσε παράλληλα ενώπιον του Συνεδρίου της ΠΕΟ προτάσεις πολιτικής. «Προγραμματικές θέσεις, τεκμηριωμένες και ιεραρχημένες προτεραιότητες που να απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας, των εργαζομένων και της νεολαίας μας». Ο κ. Μαλάς ανέπτυξε τις προτάσεις του διαχωρίζοντάς τις σε επτά πυλώνες:

 

ΠΡΩΤΟΣ πυλώνας τα εργασιακά:

Ο κ. Μαλάς είπε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε τέσσερις τομές που θα βελτιώσουν ριζικά και άμεσα το εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα και κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι απροστάτευτος και έρμαιο αυθαιρεσιών και εκμετάλλευσης:

• Νομοθετική κατοχύρωση των ελάχιστων δεσμευτικών όρων απασχόλησης (κατώτατο μισθό πρόσληψης, καταβολή 13ου μισθού, υπερωριακή αποζημίωση, καθορισμό υποχρεωτικών αργιών) για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις.

• Θεσμική και νομοθετική διασφάλιση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και της δυνατότητας επέκτασής τους σε ολόκληρο οικονομικό κλάδο.

• Εφαρμογή αναπτυξιακού νόμου που να συνδέει την παροχή κρατικών κινήτρων σε επιχειρήσεις με το σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων. Οφείλουμε και πρέπει να στηρίζουμε μόνο το σωστό επιχειρηματία, ο οποίος θεωρεί ως κεφάλαιο τον εργαζόμενο.

• Θεσμοθέτηση πρότυπων επαγγελματικών προσόντων με την εισαγωγή κάρτας επαγγέλματος. Αυτό θα καταπολεμήσει το φαινόμενο της χρησιμοποίησης (και υπερεκμετάλλευσης) φθηνής και ανειδίκευτης εργατικής δύναμης. Ταυτόχρονα θα βελτιώσει το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΣ πυλώνας οι ημικρατικοί οργανισμοί:

Οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί αποτελούν περιουσία της κυπριακής κοινωνίας και μοχλό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

• Ο κ. Μαλάς απορρίπτει την ιδιωτικοποίηση ή τη μετοχοποίησή των ημικρατικών οργανισμών.

• Επιλέγει τον εκσυγχρονισμό τους.

 

ΤΡΙΤΟΣ πυλώνας οι συνταξιούχοι:

Θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των συνταξιούχων, οι οποίοι, στα χρόνια της κρίσης, είδαν το εισόδημα και την ποιότητα ζωής τους να πισωγυρίζει σε επίπεδα κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στόχος της κυβέρνησης Μαλά είναι:

• Να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων με συγκεκριμένες στοχευμένες ενέργειες όσον αφορά την ειδική χορηγία-μικρή επιταγή και το πασχαλινό επίδομα.

• Επαναφορά της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους συνταξιούχους με χρόνιες παθήσεις και δωρεάν μεταφορά των χαμηλοσυνταξιούχων.

•Επανεξέταση των κριτηρίων αξιολόγησης για τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα. Η ολοένα αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού απαιτεί τη ριζική και εκ βάθρων αναδιάρθρωση της παροχής υπηρεσιών στους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας με την ουσιαστική επέκταση τής κατ’ οίκον φροντίδας και κατ’ οίκον νοσηλείας.

• Προώθηση της νέας διατίμησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να διασφαλιστεί φτηνότερος ηλεκτρισμός για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

 

ΤΕΤΑΡΤΟΣ πυλώνας το Γενικό Σχέδιο Υγείας:

Ο Σταύρος Μαλάς διεμήνυσε ότι η δική του κυβέρνηση θα είναι η κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το Γενικό Σχέδιο Υγείας στην Κύπρο:

  • Χωρίς καθυστερήσεις.

• Χωρίς παλινωδίες.

• Χωρίς ταλαντεύσεις μεταξύ πολυασφαλιστικού και μονοασφαλιστικού.

• Χωρίς υπονόμευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ένεκα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

 

ΠΕΜΠΤΟΣ πυλώνας το ΤΚΑ και το συνταξιοδοτικό:

 

Ο Στ. Μαλάς διαβεβαίωσε ότι θα προστατεύσει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και συνολικά το συνταξιοδοτικό σύστημα του τόπου.

• Καταρτίζοντας πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο.

• Διαμορφώνοντας κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την επενδυτική πολιτική του Ταμείου.

 

ΕΚΤΟΣ πυλώνας, τα κουρεμένα Ταμεία Προνοίας:

Ο υποψήφιος Πρόεδρος υπέδειξε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αυτή, με τρόπο που η τελική ζημιά του κάθε δικαιούχου να περιορίζεται στο 25%. Ειδικά τα ταμεία προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων. Εξήγησε παράλληλα ότι στην περίπτωση των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας είναι και δημοσιονομικά εφικτό, στη βάση αναλογιστικής μελέτης που έχει, να ικανοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα.

 

ΕΒΔΟΜΟΣ πυλώνας η κοινωνική πολιτική:

 

Το κράτος και ο τόπος μας χρειάζεται μια σύγχρονη προοδευτική κοινωνική πολιτική, ως εργαλείο που να σμικρύνει τις ανισότητες, να καταπολεμά τις διακρίσεις και να ενσωματώνει όσους βρίσκονται στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, τόνισε ο Στ. Μαλάς, διαμηνύοντας πως η δική του διακυβέρνηση θα ανασχεδιάσει ριζικά την κοινωνική πολιτική, ώστε να συνδυάσει τα κοινωνικά επιδόματα με κοινωνικές υποδομές που να στηρίζουν τους χαμηλόμισθους, τα άτομα με αναπηρίες, τους συνταξιούχους και ευρύτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο Στ. Μαλάς εισηγείται μεταξύ άλλων:

• Ενίσχυση και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργία υποδομών που στηρίζουν την οικογένεια και την εργαζόμενη μητέρα όπως τα κοινωνικά προγράμματα για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

• Σχέδιο επιδότησης του κόστους φροντίδας για βρέφη, νήπια και παιδιά δημοτικού που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση για χαμηλόμισθα ζευγάρια.

• Στήριξη των νέων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα για την απόκτηση στέγης με επιδότηση ενοικίου και στεγαστικά προγράμματα.

 

Επανασχεδιασμός του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης

Επίσης ο Σταύρος Μαλάς εισηγείται επανασχεδιασμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου. Όπως ανέφερε, ο επανασχεδιασμός του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη δική του διακυβέρνηση με πυλώνες:

Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της κυπριακής μεταποιητικής βιομηχανίας.

Την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία με πολλαπλάσια δαπάνη απ’ ό,τι δίνεται σήμερα.

Τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου αλλά και συνεχή κατάρτιση του προσωπικού.

Τον εκσυγχρονισμό του κράτους και ειδικότερα σημαντικών τμημάτων που έχουν σχέση με την αδειοδότηση έργων.

Με παροχή φορολογικών κινήτρων σε εταιρείες συγκεκριμένων κλάδων για δραστηριοποίηση στην ύπαιθρο.

Με αξιοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος Γιούνκερ με επένδυση σε καινοτόμες δράσεις.

Με επενδυτικά κίνητρα σε νεοφυείς εταιρίες.

 

Σπύρος Σωτηρίου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy