Υλοποιήθηκε μόλις το 29%, τέσσερις μήνες πριν την εκπνοή του 2019

Επτά στα δέκα αναπτυξιακά έργα τα οποία προγραμματίστηκαν για το 2019 παραμένουν στα χαρτιά και κατά πάσα πιθανότητα θα μετατεθούν και πάλι για το επόμενο έτος, ενώ ορισμένα δεν θα υλοποιηθούν ποτέ.

Μάλιστα με βάση στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου αυτή είναι η χειρότερη επίδοση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τον Αύγουστο η κυβέρνηση εισέπραξε το 64% των εσόδων τα οποία προϋπολογίστηκαν για φέτος (4,29 δισ. ευρώ από τα 6,67 δισ. ευρώ) και δαπάνησε το 55% των διαθέσιμων κονδυλίων (3,98 δισ. ευρώ από τα 7,2ι δισ. ευρώ).

Δηλαδή η υλοποίηση του προϋπολογισμού κινήθηκε εντός του αρχικού σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών. Παρά ταύτα το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών ανήλθε μόλις στο 29%, αφού αξιοποιήθηκαν μόνο 259,9 εκατ. ευρώ από τα 819,4 εκατ. ευρώ διαθέσιμα κονδύλια στον προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών βρισκόταν στο 32%, ενώ στο τέλος του έτους ανήλθε στο 69%.

Επίσης, την αντίστοιχη περίοδο του 2017 το ποσοστό βρισκόταν στο 33%, ενώ στο τέλος του έτους ανήλθε στο 71%. Δηλαδή κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται χειρότερη, αφού ολοένα και περισσότερα έργα μένουν στα χαρτιά. Μάλιστα με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτιμάται ότι το συνολικό ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών μέχρι το τέλος του έτους δεν θα ξεπεράσει το 70%.

19% στα έργα υποδομής και 22% στους δρόμους

Εν τω μεταξύ το ποσοστό υλοποίησης των κεφαλαιουχικών δαπανών (που αποτελούν το πιο σημαντικό σκέλος των αναπτυξιακών κονδυλίων) ανήλθε μόλις στο 23%, αφού μέχρι τον Αύγουστο εκταμιεύθηκαν μόνο 147,2 εκατ. ευρώ από τα 628,2 εκατ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα αυτή είναι η χειρότερη επίδοση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενδεικτικά την αντίστοιχη περσινή περίοδο το ποσοστό βρισκόταν στο 28%, ενώ το 2017 βρισκόταν στο 31%. Δηλαδή και εδώ κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται χειρότερη.

Ανά κατηγορία το ποσοστό υλοποίησης όσον αφορά την ανέγερση, επέκταση και βελτίωση κτιρίων ανήλθε μόλις στο 28%, αφού μέχρι τον Αύγουστο εκταμιεύθηκαν 32,2 εκατ. ευρώ από τα 112,9 εκατ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα στον προϋπολογισμό. Επίσης, στους δρόμους το ποσοστό ανήλθε στο 22%, αφού εκταμιεύθηκαν 17,7 εκατ. ευρώ από τα 79,7 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα. Ακόμη, στα έργα υποδομής το ποσοστό υλοποίησης ανήλθε μόλις στο 19%, αφού εκταμιεύθηκαν 9,8 εκατ. ευρώ από τα 50,5 εκατ. ευρώ τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Επιπρόσθετα, στα κατασκευαστικά έργα το ποσοστό ανήλθε στο 18%, αφού εκταμιεύθηκαν 15,7 εκατ. ευρώ από τα 86,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, στα έργα τα οποία είναι συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους το ποσοστό ανήλθε στο 21%, αφού μέχρι τον Αύγουστο εκταμιεύθηκαν 33,8 εκατ. ευρώ από τα 156 εκατ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα στον προϋπολογισμό. Ακόμη, στις υπόλοιπες αναπτυξιακές δαπάνες (πέραν των κεφαλαιουχικών) το ποσοστό υλοποίησης ανήλθε στο 41%, αφού εκταμιεύθηκαν 110,7 εκατ. ευρώ από τα 268,2 εκατ. ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου