Θέα/ Ορίζοντας/ “Nightbook” 1, 1536 x 921

Η µέρα ξεκινά τη νύχτα: ένα συναρπαστικό ταξίδι προς το φως

Ο Λευτέρης Τάπας στο NiMAC

Το NiMAC [Δηµοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία:΄Ιδρυµα Πιερίδη] παρουσιάζει στο πλαίσιο του θεσµού “Project Room” την έκθεση του εικαστικού Λευτέρη Τάπα µε τίτλο «Η µέρα ξεκινά τη νύχτα».

Μέσω του “Project Room”, το Κέντρο προσκαλεί καλλιτέχνες να χρησιµοποιήσουν τον χώρο του NiMAC ως ένα τρισδιάστατο πεδίο έκφρασης, όπου µπορούν να αναπτύξουν τις εικαστικές, εννοιολογικές και φιλοσοφικές τους αναζητήσεις στη χωρική πραγµατικότητα των τριών διαστάσεων.

Το Project Room #1 (2009) είχε σαν καλεσμένη την εικαστικό Ελίνα Ιωάννου, η οποία παρουσίασε την εγκατάσταση Caught in the Act. Το Project Room #2 (2010) προσκάλεσε τους καλλιτέχνες Αντώνη Αντωνίου και την ομάδα Paravan ProacUons (Μελίτα Κούτα και Χάρης Καυκαρίδης), οι οποίοι συνεργάστηκαν για την παρουσίαση του RainZonanceS 3. Το Project Room #3 (2011) προσκάλεσε τον καλλιτέχνη Παναγιώτη Μιχαήλ, ο οποίος είχε προτείνει ένα πρότζεκτ που διαπραγματευόταν την εικαστική και την αφηγηματική εκδοχή της θεατρικής πράξης με τίτλο Scenic Affairs. To Project Room#4 (2011) είχε ως καλεσμένη τη γνωστή Γερμανίδα καλλιτέχνιδα/φωτογράφο Ricarda Roggan, η οποία παρουσίασε το Prepara=on Stage. To Project Room#5 (2014) είχε ως καλεσμένη τη γνωστή Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Suzan Kleinberg η οποία παρουσίασε την βίντεο-εγκατάσταση Kairos.

 

PROJECTROOM #6 – Λευτέρης Τάπας – «Η µέρα ξεκινά τη νύχτα»

Ο Λευτέρης Τάπας επιλέγει να εστιάσει στη σύζευξη των αντιθέτων –του φωτός µε το σκοτάδι– και µέσα από µία επαναληπτική και αναστοχαστική διαδικασία αναζήτησης προσκαλεί τον θεατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι προς το φως.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η πορεία στον χώρο της έκθεσης είναι «µια κυκλική διαδικασία, µια Σισύφεια πορεία, που εξελίσσεται κλιµακωτά, ξεκινώντας από ένα χώρο που παραπέµπει στη νύχτα και σιγά σιγά διασχίζοντας τον, το σκηνικό αλλάζει για να γίνει µέρα. Ένας αέναος κύκλος που µόλις τελειώσει ξεκινάει πάλι από την αρχή. Η σειρά που έχουν τα έργα σχετίζεται µε τις ώρες, πρόκειται για µια διφορούµενη πορεία µέσα στον χρόνο, από το σούρουπο ως την αυγή και από την ανατολή µέχρι τη δύση.»

Ο θεατής περιπλανιέται µέσα στο σκηνικό ενός τοπίου που υποδηλώνει έναν µαγικό κόσµο από φυσικά φαινόµενα ή στοιχεία, όπως το λυκόφως, η ανατολή και το ηλιοβασίλεµα, µέσα στα οποία συνδέονται µε ποιητικές αντιστοιχίες το απρόβλεπτο της θάλασσας, ο ορίζοντας που χωρίζει το γνωστό από το άγνωστο ή το memento mori µιας έκλειψης.

Η έκθεση Η µέρα ξεκινά τη νύχτα περιλαµβάνει σχέδια µε µολύβι και µελάνι, εγκαταστάσεις γλυπτών από χαρτί και jesmonite, µεγάλων διαστάσεων κοπτικά, ήχο και εγκαταστάσεις µε βίντεο animation για να συνθέσει µια ατµόσφαιρα ή περιβάλλον που µελετά τον χρόνο, τον χώρο, την ελπίδα και την ανάγκη για ένα εσωτερικό µετασχηµατισµό-µεταµόρφωση.

Συνθέτει µια ατµόσφαιρα ή περιβάλλον που µελετά τον χρόνο, τον χώρο, την ελπίδα και την ανάγκη για ένα εσωτερικό µετασχηµατισµό-µεταµόρφωση.

NiMAC – Παλιάς Ηλεκτρικής 19, Λευκωσία

Μέχρι 24 Ιουλίου 2021

Ωράριο έκθεσης: Τρίτη – Σάββατο / 10:00 – 21:00

Nightbook 2 1536 X 894
Nightbook, 2, 1536 x 894

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.