Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή: «Πιο συνεπή πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό »

Την πεποίθηση ότι θα ακολουθηθεί μια πιο συνεπής πολιτική εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό και στα θέματα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζει η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Μαρκουλλή είπε πως ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωρίζει το Κυπριακό πολύ καλά από την 40ετή σχεδόν θητεία του στη Γερουσία, αλλά και τις δύο θητείες του ως Αντιπρόεδρος.

“Είναι ίσως ο μόνος Πρόεδρος των ΗΠΑ με τόσο βαθιές γνώσεις και εμπειρίες στην εξωτερική πολιτική. Όλο δε το επιτελείο που έχει διορίσει για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, είναι έμπειροι αξιωματούχοι οι περισσότεροι των οποίων καλοί γνώστες του Κυπριακού και των ευρύτερων θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου”, σημείωσε η κ. Μαρκουλλή.

Επεσήμανε πως “ένα πρώτο δείγμα της αντιμετώπισης της Τουρκίας ήταν και η πρώτη μέρα ακρόασης του Άντονι Μπλίνκεν  ενώπιον της Γερουσίας για την επιβεβαίωση διορισμού του στην θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Όμως, η στάση των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί και από τη δική μας συμπεριφορά και τα μηνύματα που θα σταλούν. Η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί πάγια θέση των ΗΠΑ και πρέπει να ζητήσουμε με πειστικότητα την στήριξη τους για ανατροπή των διχοτομικών σχεδιασμών της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας”, ανέφερε η κ. Μαρκουλλή.

Επεσήμανε πως η Προεδρία Μπάιντεν ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας της χώρας. “Εν μέσω πανδημίας και μια καταρρακωμένη όσο ποτέ άλλοτε οικονομία, αλλά και εν μέσω ενός πρωτοφανούς διχασμού της αμερικανικής κοινωνίας, αποτέλεσμα των πολιτικών διαίρεσης, μίσους και διχόνοιας που καλλιεργήθηκαν την τελευταία τετραετία από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την ιστορική στιγμή κρίσεων και προκλήσεων με αποφασιστικότητα και ένα αίσθημα επείγοντος που δεν έχει περιθώρια εφησυχασμού”, ανέφερε.

Είναι γι’ αυτό, πρόσθεσε, που κύριο μέλημα του Προέδρου Μπάιντεν “είναι η ενότητα του αμερικανικού λαού και η επούλωση των πληγών που επέφεραν οι πολιτικές και πρακτικές του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, της λευκής υπεροχής και της εγχώριας τρομοκρατίας, που κορυφώθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 2020 με την απόπειρα κατάληψης του Καπιτωλίου από ένα μαινόμενο όχλο που αποπειράθηκε να καταστρέψει τη δημοκρατία και να υφαρπάξει την βούληση του Αμερικανικού λαού. Ευτυχώς, η Δημοκρατία θριάμβευσε και οι θεσμοί επικράτησαν”.

“Δεν έχω αμφιβολία, γνωρίζοντας πολύ καλά τον νέο Πρόεδρο και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, ότι είναι ο καταλληλότερος πολιτικός που μπορεί να πετύχει αυτό τον τιτάνιο στόχο της ενότητας και της επούλωσης των πληγών. Η ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία, διαπνέεται από τη δέσμευση και αποφασιστικότητα του, που προβάλλει ως κεφαλαιώδης στόχος: να φέρει την Αμερική μαζί, να ενώσει τον λαό, να ενώσει το έθνος. Επομένως, η αμεσότερη του προσήλωση θα είναι η αντιμετώπιση των εσωτερικών προκλήσεων της πανδημίας, της οικονομίας και του ρατσισμού και εξτρεμισμού”, επεσήμανε η κ. Μαρκουλλή.

Σημείωσε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος έχει στενότερο συνεργάτη την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, την Αφροαμερικανή και ασιατικής καταγωγής, Καμάλα Χάρις, έχει επιλέξει ένα επιτελείο καταξιωμένων αξιωματούχων που θα πλαισιώσουν το Υπουργικό του Συμβούλιο, με το 50% να αποτελείται από γυναίκες και επίσης να είναι αντιπροσωπευτικό όλων των ομάδων του αμερικανικού λαού. Με αυτό τον τρόπο στέλνει το μήνυμα της αλλαγής στην Αμερικανική κοινωνία και ένα νέο πνεύμα συμμετοχικότητας και συνεργασίας, πολύτιμο όπλο για την πολυπόθητη ενότητα, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, από την πρώτη ήδη ώρα της Προεδρίας του έδωσε τα ισχυρά μηνύματα ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν δυναμικά στην παγκόσμια σκηνή, με την ανατροπή καταστροφικών πολιτικών του προκατόχου του.

“Ένα από τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ήταν και αυτό της επανένταξης στη Συνθήκη των Παρισίων για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην ομιλία του δεσμεύτηκε ότι `θα διορθώσουμε τις συμμαχίες μας και θα συνεργαστούμε για άλλη μια φορά με τον κόσμο, όχι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του χθες, αλλά στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις. Και θα οδηγήσουμε όχι μόνο από το παράδειγμα της δύναμής μας αλλά από τη δύναμη του παραδείγματός μας` Πρόκειται για σοφά λόγια που ανέμεναν να ακούσουν εδώ και τέσσερα χρόνια οι εταίροι των ΗΠΑ ανά το παγκόσμιο”, είπε η κ. Μαρκουλλή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy