Έρχεται το 52ο Φεστιβάλ Τσακκιστής Ελιάς στο Τσέρι

Η μακροβιότερη πολιτιστική εκδήλωση στο Τσέρι επιστρέφει την ερχόμενη Παρασκευή και φιλοδοξεί να προσφέρει μια αναβαθμισμένη εμπειρία στους επισκέπτες.

Το 52ο Φεστιβάλ Τσακκιστής Ελιάς της Αναγέννησης Τσερίου, που διοργανώνεται από το 1969, ανοίγει τις πύλες του στις 22 Σεπτεμβρίου η ώρα 20:00 στην Κεντρική Πλατεία του δήμου (δίπλα από την παλιά εκκλησία των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας).

Τα τελευταία χρόνια ανέλαβε τα ηνία η νέα γενιά, θέτοντας ως στόχο τη διαρκή εξέλιξη και αναβάθμιση του θεσμού. Ως εκ τούτου, με τη βοήθεια και του Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου Λευκωσίας/ Κερύνειας του Υπουργείου Γεωργίας, στον χώρο θα έχουμε καρπούς από τα διάφορα είδη ελιάς που καλλιεργείται στην Κύπρο, περίπου 15 στον αριθμό, ενώ θα υπάρχει και ενημερωτικό υλικό για την καλλιέργεια της ελιάς και τα παράγωγα της.

Επίσης θα πωλείται τσακκιστή ελιά και λάδι, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν στο σπίτι.

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ στηρίζεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Δήμο Τσερίου και πολλές τοπικές επιχειρήσεις.

Όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, το φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας και αγάπης προς το θεσμό αυτό από φίλους και μέλη του σωματείου.

festivalelias 2

Γιατί «Τσακκιστή» ελιά και γιατί στο Τσέρι;

Παρά το γεγονός ότι σήμερα το Τσέρι τείνει να εξελιχθεί σε αστική περιοχή, παραδοσιακά οι κάτοικοι του ασχολούνταν με τη γεωργοκτηνοτροφία και ο δήμος σήμερα είναι καλά γνωστός για την παραγωγή ελιάς και λαδιού.

Μάλιστα, για την ελιά του, το Τσέρι εντάχθηκε το 2019 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Ο λόγος που το φεστιβάλ φέρει την ονομασία «Τσακκιστή Ελιά», είναι προφανής. Επειδή αυτή την περίοδο ξεκινά η συγκομιδή της πράσινης ελιάς, η οποία κατά κύριο λόγο γίνεται τσακκιστή.

festivalelias 1

Πληροφορίες και κρατήσεις…

Η είσοδος στον χώρο είναι δωρεάν, όπως κάθε χρόνο. Ωστόσο οι επισκέπτες καλούνται να κρατήσουν τραπέζι προκειμένου να εξασφαλίσουν θέσεις και να απολαύσουν το φαγητό και τα ποτά που θα προσφέρονται στο χώρο.

Φυσικά από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείψει η ζωντανή μουσική με λαϊκά τραγούδια.

Για πληροφορίες και κρατήσεις το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 99888887, ή στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook: «Αναγέννηση Τσερίου» (με ελληνικούς χαρακτήρες)

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy