Έγινε η αρχή στον Στρόβολο. Οι συντεχνίες αντιδρούν στην αγορά υπηρεσιών.

Σε απεργία κατήλθαν χθες οι εργαζόμενοι στα συνεργεία σκυβάλων του Δήμου Στροβόλου, μέλη των συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚΠΕΟ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΔΕΕΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ, αντιδρώντας στην προωθούμενη από το Δημοτικό Συμβούλιο αγορά υπηρεσιών για αριθμό συνεργείων σκυβάλων από τον ιδιωτικό τομέα. Οι συντεχνίες αναμένεται να πάρουν αποφάσεις για διενέργεια απεργιών και σε άλλους δήμους που θα προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα των εργαζομένων που έχουν εξουσιοδοτήσει τις συντεχνίες να προχωρήσουν σε νέα μέτρα εάν δεν αποσυρθεί η απόφαση για αγορά υπηρεσιών.

Παράλληλα, οι συντεχνίες αναμένεται να υιοθετήσουν δυναμικά μέτρα με απεργίες και σε ακόμα δύο δήμους της Λευκωσίας που έλαβαν παρόμοιες αποφάσεις -συγκεκριμένα στους Δήμους Αγλαντζιάς και Έγκωμης. Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από συνδικαλιστές, θα επιχειρηθεί μια τελευταία συνάντηση με τους δημάρχους για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει βούληση ακύρωσης των αποφάσεων. Εάν δεν υπάρξει εποικοδομητική στάση από πλευράς δήμων, τότε θα έχουμε απεργίες στις υπηρεσίες σκυβάλων και στους Δήμους Αγλαντζιάς και Έγκωμης.

Υπερβολική χαρακτήρισε την απεργία ο δήμαρχος Στροβόλου

Όσον αφορά τον Δήμο Στροβόλου, οι εργαζόμενοι ανέμεναν χθες κάποια επικοινωνία από τον δήμαρχο Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, η οποία ωστόσο δεν υπήρξε.

Αντ’ αυτού, ο δήμαρχος με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε υπερβολική την απεργία των συνεργείων συλλογής σκυβάλων του δήμου, προσθέτοντας πως αυτή δεν εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον. Είπε επίσης πως δεν διακυβεύεται καμία θέση εργασίας του υφιστάμενου εργατικού προσωπικού του δήμου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ενίσχυση του τομέα καθαριότητας του δήμου, με την παράλληλη χρήση υπηρεσιών και από τον ιδιωτικό τομέα, αποσκοπεί στο να δώσει διέξοδο σε πραγματικά προβλήματα. Παράλληλα, σημειώνει πως «κάθε κίνηση που δημιουργεί επίπλαστες αντιπαραθέσεις δεν βοηθά το δήμο, και εκφράζει την πεποίθηση πως στόχος όλων – και ιδίως των εργαζομένων και των συντεχνιών– είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η κάλυψη των αναγκών των δημοτών».

Διαβήματα ΑΚΕΛ για συζήτηση στην επόμενη συνεδρία του Δ.Σ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ προέβη χθες σε διαβήματα προς τα υπόλοιπα κόμματα για να συζητηθεί εκτάκτως το θέμα στην επόμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου στις 29 Μαΐου, σε μια προσπάθεια να βρεθούν συναινετικές λύσεις.

Η εισήγηση του ΑΚΕΛ είναι να αρθεί η απόφαση του Δ.Σ., η οποία δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, και να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην υπηρεσία σκυβάλων. Η άποψη του ΑΚΕΛ, η οποία είχε εκφραστεί και στο Δ.Σ., είναι ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να διορθωθούν με την αγορά υπηρεσιών. Παράλληλα θα πρέπει και οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία σκυβάλων να αποδείξουν ότι δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για βελτίωση.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επισκέφθηκε χθες τους απεργούς και εξέφρασε τη συμπαράσταση του κόμματος στον αγώνα τους.

Σπύρος Σωτηρίου