Έρχεται το Sistema Cyprus!

Ένα πρόγραμμα με στόχο τη δωρεάν μουσική παιδεία προς όφελος της κοινωνίας

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Τι μπορεί να κάνει κάποιος με λίγα έγχορδα, κάποια πνευστά και με αρκετή δουλειά; Το προφανές είναι ότι μπορεί να φτιάξει μια μικρή συμφωνική ορχήστρα που να παίζει σε μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις. Μια ορχήστρα όμως πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει το απαραίτητο «υπόστρωμα» για ομαλότερη ένταξη κάποιων ομάδων του πληθυσμού στην τοπική κοινωνία μιας χώρας.

Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος του προγράμματος Sistema Cyprus. Το πρόγραμμα, που ήδη οργανώθηκε από παιδιά-μουσικούς και άλλους επαγγελματίες, έρχεται για να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά, νέους και γονείς από την περιοχή της Φανερωμένης να εντρυφήσουν στα μυστικά της μουσικής, έτσι ώστε μέσω του πολιτισμού να λειτουργήσουν ωφέλημα στην τοπική κοινωνία της Λευκωσίας.

Το «El Sistema» ιδρύθηκε στο 1975 στη Βενεζουέλα από τον χαρισματικό Δρα Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου. Ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας της χώρας, του Καράκας, με σκοπό να καλλιεργήσει τη μουσική παιδεία στα αποκλεισμένα, φτωχά παιδιά που δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις τέχνες. Ταυτόχρονα, κατάφερε να κρατήσει τα παιδιά μακριά από την εγκληματικότητα, επενδύοντας στην κοινωνική και πνευματική ανάπτυξή τους. Προγράμματά εμπνευσμένα από τις αρχές του El Sistema λειτουργούν πλέον σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και στην Ωκεανία, στηρίζοντας ένα εκπαιδευτικό μοντέλο, που προωθεί την κοινωνική αλλαγή, την ενσωμάτωση και την ειρήνη μέσα από τη μουσική. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 200 προγράμματα εμπνευσμένα από το El Sistema με περισσότερα από 1 εκ. παιδιά και νέους να συμμετέχουν σε όλο τον κόσμο.

Η ιδέα στην Κύπρο

Κάποια παιδιά είχαν την ιδέα να μεταφέρουν το περιεχόμενο του προγράμματος αυτού στην Κύπρο. Εκτελεστική Διευθύντρια του έργου είναι η μουσικός Νικολέττα Πολυδώρου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο μουσικός Πέτρος Στυλιανού. Την ομάδα συμπληρώνουν η Μύρια Κάλλη, ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και η Σκεύη Χρήστου, Λειτουργός Χρηματοδότησης Κεφαλαίων. Βασική φιλοσοφία του προγράμματος που διαχειρίζονται είναι η δωρεάν μουσική παιδεία σε παιδιά και νέους με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο μέσα από τη δημιουργία Ορχηστρών και Χορωδιών. Παράλληλα το πρόγραμμα θέτει ως στόχο του την προώθηση του σεβασμού και της αναγνώρισης ευάλωτων ομάδων από την κοινωνία. Το Sistema Cyprus σκοπεύει να αρχίσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2018 στην περιοχή της Φανερωμένης στη Λευκωσία με το να προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικών οργάνων καθώς και δωρεάν μουσικά όργανα σε 100 παιδιά.

Τα παιδιά της Νικολέτας

Η Νικολέτα Πολυδώρου εργάζεται από το 2010 ως Εκπαιδεύτρια Μουσικής σε απογευματινές και καλοκαιρινές δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης και ενισχυτικής διδασκαλίας σε σχολεία της περιοχής της Φανερωμένης στα πλαίσια του Προγράμματος κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και έπειτα στο πρόγραμμα Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Μέσα από τα χρόνια διδασκαλίας σε σχολεία στην περιοχή Φανερωμένης, η Νικολέτα έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Η Νικολέτα μίλησε στη «Χ» για την ανάπτυξη του προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά που θα ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα θα αρχίσουν να μαθαίνουν μουσική από το μηδέν.

Στόχος, ανέφερε, είναι να κτιστεί ένα σύστημα διδασκαλίας 4-5 ωρών σε εβδομαδιαία βάση, στο οποίο τα παιδιά της περιοχής της Φανερωμένης, πλείστα παιδιά μεταναστών, θα παρακολουθούν μαθήματα οργάνου, μουσικής θεωρίας, ενώ ένα μέρος των μαθημάτων θα γίνεται τμηματική εκμάθηση οργάνων, όπου, για παράδειγμα, θα μαζεύονται όλα τα έγχορδα για κοινή μελέτη. Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε στη «Χ», αρχίζει  τον Σεπτέμβριο.

Η Νικολέτα μίλησε ξεκάθαρα για τους στόχους του προγράμματος, λέγοντας ότι το Sistema Cyprus αποσκοπεί στην ένταξη των παιδιών των μεταναστών. «Ευελπιστούμε ότι με τη μουσική θα προωθήσουμε το σεβασμό και την αναγνώριση του έργου των παιδιών από τον κόσμο. Όταν το κοινό δει παιδιά να παίζουν σε μια ορχήστρα, ουσιαστικά αναγνωρίζεται και τυγχάνει σεβασμού μια ευάλωτη ομάδα ανθρώπων».

Η συλλογή οργάνων

Για να αρχίσει η εκμάθηση της μουσικής από τα παιδιά χρειάζονται τα όργανα. Η Νικολέτα γνωστοποίησε ότι τον ερχόμενο μήνα οι διαχειριστές του προγράμματος θα εξαγγείλουν εκστρατεία συλλογής παλαιών οργάνων, τα οποία θα δοθούν στα παιδιά για εξάσκηση στο σχολείο και στο σπίτι. Υπάρχουν, όπως μας ενημέρωσε, πολλοί άνθρωποι που θα προθυμοποιηθούν να δώσουν ένα όργανο με το οποίο έπαιζαν παλιά και το οποίο βρίσκεται σήμερα σε αχρησία. Στην εκστρατεία κατ’ αρχήν θα επιδιώξουν οι διοργανωτές να μαζέψουν έγχορδα όπως βιολιά και βιόλες. Ήδη, όπως μας ενημέρωσαν, υπήρξαν 12 άτομα που προθυμοποιήθηκαν  να δώσουν το όργανό τους στα πλαίσια του προγράμματος.

Υψηλοί προσκεκλημένοι

Το μεθεπόμενο Σάββατο το κοινό της Λευκωσίας θα γνωριστεί με το νέο πρόγραμμα σε μια συναυλία της Δικοινοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας, με τίτλο Through Music we Become. Τη συναυλία στο κινηματοθέατρο Παλλάς θα  διευθύνει ο Βενεζουελάνος μαέστρος Gerardo Estrada Martinez. Η βραδιά έχει κοινωνικό χαρακτήρα, μιας και τα έσοδα θα δοθούν για τη στήριξη του Sistema Cyprus, καθώς επίσης θα δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά, νέους και γονείς από την περιοχή της Φανερωμένης να παρακολουθήσουν τη συναυλία και να έρθουν σε πρώτη επαφή με μία συμφωνική ορχήστρα. Παράλληλα, το κοινό θα έχει μία πρώτη γνωριμία με τις βασικές αρχές του παγκοσμίως γνωστού μουσικο-κοινωνικού προγράμματος.

Το Sistema Europe

Το Sistema Cyprus είναι μέλος του Sistema Europe, ενός ευρωπαϊκού δικτύου ανοιχτού σε όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τις βασικές αξίες, αρχές και τη μεθοδολογία του El Sistema της Βενεζουέλας. Η Νεανική Ορχήστρα Sistema Europe (SEYO) αποτελείται από 343 νεαρούς μουσικούς, ηλικίας 10-26 ετών, και 30 δασκάλους μουσικής από 28 χώρες με στόχο την «κοινωνική ένταξη μέσω της μουσικής». Τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο μέλη της ομάδας συμμετείχαν ως παρατηρητές στις καθημερινές πρόβες στο Ωδείο Αθηνών και σε συναυλίες στο Ηρώδειο.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.