Έρχεται τον Ιούλιο το 12ο Φεστιβάλ ‘Μουσικές του Κόσμου’ του θεάτρου Ριάλτο

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ εισήγαγε μια σειρά ανοικτών μουσικών εκδηλώσεων, στην Πλατεία Ηρώων, με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη και καλλιέργεια της ανοχής και αποδοχής στη διαφορετικότητα. Έκτοτε το πολύχρωμο Έθνικ Φεστιβάλ μεγάλωσε, διαφοροποιήθηκε και μετονομάστηκε σε “Cyprus Rialto World Music Festival”, αλλά παρέμεινε πάντα μια συνάντηση σχημάτων και ήχων από διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του θεάτρου, από το 2011 το Φεστιβάλ είναι μέλος του European Forum of World Wide Music Festivals και για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το Φεστιβάλ τιμάτε με την συμπερίληψη του στα 17 Κυπριακά Φεστιβάλ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe.


Το θέατρο Ριάλτο μεταφέρει τη σκηνή του μπροστά από το θέατρο, στην Πλατεία Ηρώων, και υποδέχεται όπως κάθε Ιούλιο, σχήματα και μουσικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό, με σκοπό τη μουσική συνδιαλλαγή μεταξύ κοινού και μουσικών διαφορετικών παραδόσεων και επιρροών, αναδεικνύοντας μουσικές με κοινές αφετηρίες και επιρροές, που αντλούν την έμπνευση τους από την παράδοση της κάθε χώρας, με ην Κύπρο να προβάλλει ως γέφυρα μεταξύ τους.

Μια πρώτη γεύση από το Φεστιβάλ δόθηκε ήδη στις 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής, ενώ τον Ιούλιο η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 17 του μηνός (20:30), με το ιταλικό σχήμα BandAdriatica που θα μας μεταφέρει σε μια “Μεσογειακή Οδύσσεια” χρησιμοποιώντας στοιχεία της βαλκανικής και της βορειοαφρικανικής μουσικής.

Για πρώτη φορά εμφανίζονται στο Φεστιβάλ μουσικά σχήματα από την Ινδία και την Κούβα και συγκεκριμένα ο βραβευμένος Ινδός Abishek Lahiri και την μπάντα του (19/7, 20:30), ενώ από την μακρινή Κούβα θα εμφανιστούν οι Soneros De Verdad, στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ (31/7, 20:30).

Την Κύπρο εκπροσωπούν φέτος δυο καταξιωμένα σχήματα στο χώρο της World Music, οι “Trio Tekke” (24/7, 20:30) και οι “The Amalgamation Project” (26/7, 20:30).


Η ανακοίνωση επισημαίνει πως ο πολύχρωμος κόσμος του Φεστιβάλ αποκτά φέτος και χρώμα από Bollywood καθώς στο πλαίσιο του θα προβληθούν δύο ταινίες από τον Ινδικό κινηματογράφο, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ινδίας στην Κύπρο. Για το σκοπό αυτό έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και φέτος ο χώρος στάθμευσης της ΣΕΚ Λεμεσού, που βρίσκεται πίσω από το θέατρο Ριάλτο, ώστε οι θεατές να απολαύσουν τις κινηματογραφικές προβολές κάτω από τα άστρα. Στις 3 Ιουλίου(20:30) θα προβληθεί η ρομαντική κωμωδία Tanu Weds Manu και στις 10 Ιουλίου (20:30), η κοινωνική ταινία Hawaa Hawaai.

Εξάλλου, το Rialto World Music Festival πραγματοποιεί και φέτος τις δραστηριότητες του “Rialto Residency” στους δροσερούς χώρους των Πλατρών, σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο. Το Rialto Residency, που για δεύτερη συνεχή χρονιά έχει ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του τον Ελλαδίτη μουσικό, Μιχάλη Χολέβα, θα εστιάσει σε ρυθμούς και μελωδίες της ανατολικής μεσογείου και θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της “μουσικής συγκατοίκησης” στις 29 Ιουλίου (20:30),, στην Πλατεία Γλαύκου Κληρίδη στις Πλάτρες. Την Κυριακή 30 Ιουλίου (11:00), η unplugged συναυλία των Καληδονιών μετακομίζει στον όμορφο γειτονικό χώρο του Μεσαιωνικού Γεφυριού της Μηλιάς.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές στο κοινό και όπως τονίζεται, “το ίδιο το Φεστιβάλ αποτελεί μια πολύχρωμη μουσική συνάντηση στην οποία συναντώνται όχι μόνο μουσικοί από διάφορες χώρες αλλά και θεατές όλων των εθνικοτήτων που είτε κατοικούν μόνιμα είτε επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα μας”.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.