Ερχιουμάν : Καλές σχέσεις με Τουρκία , αλλά η βάση είναι η βούληση των τ/κυπριων

Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν καλές σχέσεις με την Τουρκία όμως είναι ευαίσθητοι στο θέμα της πολιτικής τους βούλησης, υποστηρίζει ο Έρχουρμαν

Η Yeni Düzen (07.08.20) γράφει ότι o Τουφάν Έρχουρμαν, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως είναι «εξαιρετικά ευαίσθητος» στο θέμα της δικής του πολιτικής βούλησης. Μιλώντας χθες σε εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Έρχουρμαν επανέλαβε ότι «το υποκείμενο είναι εδώ, το κέντρο είναι η Λευκωσία, η βάση είναι η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη στην Άγκυρα του λεγόμενου πρωθυπουργού και προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ, του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου και του προέδρου του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί με πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι συζητείται εδώ και ενάμιση μήνα ο σχηματισμός «κυβέρνησης» συνεργασίας μεταξύ των εν λόγω κομμάτων και πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε μια πολιτική ημερήσια διάταξη στην «χώρα» πριν τις «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι λένε πως η ημερήσια διάταξη πρέπει να είναι η υγεία και η οικονομία.

Σημειώνοντας ότι όποιον και αν ρωτήσετε στον δρόμο θα σας πει ότι η επίσκεψη των τριών κομματικών αρχηγών στην Άγκυρα αφορούσε τον σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» και την εξεύρεση κοινού υποψήφιου για τις «προεδρικές εκλογές», ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι ακόμα και η δημιουργία αυτής της εντύπωσης δεν είναι κάτι το οποίο ικανοποιεί κανέναν σε σχέση με την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων. Ισχυρίστηκε ότι ο αγώνας για ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων διεξάγεται από το 1878 και πρόσθεσε ότι σήμερα είμαστε στο οικονομικό σκέλος αυτού του αγώνα.

Υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν μιλά για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία για να μην μιλά κανένας για τις πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα. «Εκεί υπάρχει μια κυβέρνηση, μια βουλή που εκλέχθηκαν με την βούληση του λαού. Και εδώ υπάρχει μια κυβέρνηση, μια βουλή που εκλέχθηκαν με την βούληση του λαού. Αν θα συζητηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, αν θα συζητηθεί ένας κοινός υποψήφιος, θα τα συζητήσει η κυβέρνηση εδώ και θα αποφασίσει», υποστήριξε, εκφράζοντας την άποψη ότι στις σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να συσταθεί ένας διάλογος στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Ανέφερε ότι η ορθή βάση γι’ αυτό είναι η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού», προσθέτοντας ότι στην ίδια βάση πρέπει να διεξάγεται ο διάλογος και με την «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και με την ΕΕ.