Δεν αποδέχεται έναρξη διαπραγματεύσεων από το μηδέν ο Έρχουρμαν

Η Havadis (27.02.20) γράφει ότι ο Τουφάν Έρχουρμαν, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές»,δήλωσε ότι μέχρι σήμερα ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» θεωρείτο μόνο ως ο διαπραγματευτής για το Κυπριακό και υποστήριξε ότι στο εξής πρέπει να εκτελεί τρεις βασικές λειτουργίες, οι οποίες θα αφορούν τις διαπραγματεύσεις, την εξωτερική πολιτική και τα οικονομικά ανοίγματα.

Μιλώντας κατά την διάρκεια επισκέψεων στον τουρκοκυπριακό σύνδεσμο επιχειρηματιών και σε διάφορες επιχειρήσεις, ο Έρχουρμαν είπε ότι δεν επιθυμούν την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό επί μακρόν και «τις διαπραγματεύσεις για χάρη των διαπραγματεύσεων». «Ενώ ήρθαμε μέχρι ενός σημείου στο Κραν Μοντάνα στο θέμα των διαπραγματεύσεων, δεν δεχόμαστε να αρχίσουμε από το μηδέν, διότι το ζήσαμε πολλές φορές αυτό», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πάντα λέγαμε ότι ο Αναστασιάδης προσπαθούσε συνεχώς να ξεχαστεί το ηθικό πλεονέκτημα στο Κραν Μοντάνα και έκανε κάποιες κινήσεις για να κερδίσει χρόνο. Αφότου έγινε τόσο πολύ θέμα συζήτησης στο Κραν Μοντάνα το ζήτημα της πολιτικής ισότητας, δυόμιση χρόνια μετά στο Βερολίνο έγινε αναφορά στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ με ημερομηνία 1991. Αυτό το ψήφισμα υπήρχε και στο Κραν Μοντάνα. Γιατί περίμεναν να πάνε στο Βερολίνο; Χάθηκε πολύς χρόνος εδώ».

Ο Έρχουρμαν επανέλαβε την θέση ότι πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία για την πενταμερή διάσκεψη και ότι ο τουρκοκυπριακός λαός «δεν πρέπει να φυλακιστεί περισσότερο σε αυτή την αβεβαιότητα και το μη προβλέψιμο περιβάλλον». «Εμείς θα δείξουμε την βούλησή μας για λύση, τις προσπάθειές μας για οικοδόμηση της ειρήνης, όμως μπορεί να μην βρεθεί και πάλι λύση για λόγους που δεν οφείλονται σε εμάς», είπε και πρόσθεσε ότι όταν διακοπούν οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να καθίσουν και να περιμένουν τις επόμενες. «Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο εξωτερικό με την ομάδα του και να «κυνηγάει» θέματα όπως το απευθείας εμπόριο, οι απευθείας πτήσεις, η κατοχύρωση του χαλλουμιού, η συμμετοχή αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις και το Βαρώσι.