Ερχιουρμάν: Αναστασιάδης και Τατάρ δεν χώνεψαν ή δεν θέλουν να καταλάβουν την πολιτική ισότητα

Ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ «είτε δεν χώνεψαν την πολιτική ισότητα, είτε δεν θέλουν να καταλάβουν τι είναι, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της τ/κ ιστοσελίδας, Özgür Gazete και την δημοσιογράφο Νταμλά Νταπίς.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι ο κ. Έρχουρμαν αναφέρθηκε και στο θέμα της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση λέγοντας ότι η «κυβέρνηση» φωνάζει λες και φταίει η αντιπολίτευση. «Δεν τα τρώει πλέον αυτά ο λαός. Διότι όλοι είδαν, τα γεγονότα συνέβησαν μπροστά στα μάτια όλων».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί το κόμμα του και την κριτική που δέχεται, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι είναι πολύ διαφορετική η γλώσσα της κριτικής από την γλώσσα της εχθρότητας. «Υπάρχει μια διαφορά εκεί. Η γλώσσα που χρησιμοποιείτε εσείς δεν είναι γλώσσα κριτικής, διότι η κριτική γίνεται μέσω απόψεων».

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε πως αντιλαμβάνονται ότι ο Ερσίν Τατάρ έχει πρόβλημα με το ΡΤΚ, διερωτήθηκε όμως «τι σχέση έχει η γαλάζια πατρίδα με την ομοσπονδία; Τι είδους σχέση κτίζει ή πώς ορίζεται το θέμα της κυριαρχίας στην ομοσπονδία; Γνωρίζει κάτι γι’ αυτό και θεωρεί ότι είναι προβληματικό; Στην ομοσπονδία λέει ότι η κυριαρχία κατανέμεται ανάμεσα και στις δύο κοινότητες στην βάση της πολιτικής ισότητας».

Ο ίδιος λέει, είπε για τον Τατάρ, ότι «οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους». Δηλαδή, πρόσθεσε, «σε αυτό που λέει υπάρχει το εξής: Σάμπως στην ομοσπονδία θα είναι κυρίαρχος ο ελληνοκυπριακός λαός και ο τουρκικός λαός θα γίνει μπάλωμά του. Όμως, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η κυριαρχία πηγάζει από τις δύο κοινότητες, πηγάζει στη βάση της πολιτικής ισότητας και ασκείται από κοινού στη βάση της πολιτικής ισότητας».

Μάλιστα, συνέχισε ο ίδιος, «ο Αναστασιάδης το δήλωσε με ενόχληση και πριν μια βδομάδα. Παραπονέθηκε λέγοντας ‘τι θα κάνουμε, δηλαδή δεν θα μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις ενόσω δεν υπάρχει τουλάχιστον μια θετική τουρκική ψήφος σε κάθε θεσμό, αυτό ουσιαστικά θα προκαλέσει επικυριαρχία εκείνου που είναι αριθμητικά η μειοψηφία πάνω σε εκείνον που είναι αριθμητικά η πλειοψηφία’. Γι’ αυτό παραπονιέται και ο Ερσίν Τατάρ».

«Ουσιαστικά συναντιούνται στο ίδιο σημείο και οι δύο. Και οι δύο είτε δεν χώνεψαν την πολιτική ισότητα, είτε δεν θέλουν να καταλάβουν τι είναι», ανέφερε.

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι ο κ. Τατάρ προσπαθεί να παρουσιάσει το ΡΤΚ ως πολέμιο της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στη «βουλή». «Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτά που λέμε στην βουλή, θα ενοχλείται, αυτό δεν μας ενοχλεί, διότι εμείς ασκούμε πολιτική γι’ αυτό τον λαό και λέμε τις αλήθειες γι’ αυτό τον λαό. Θεωρούμε ότι θα μας καταλαβαίνουν και όσοι μας ακούνε από την Τουρκία. Αν δεν μας καταλαβαίνουν, το πρόβλημα είναι εκεί, δεν είναι πρόβλημα που έχει σχέση με εμάς», σημείωσε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.