Ερχιουρμάν: Επαφές με σκοπό τη συνεργασία ενάντια στην οικονομική και δημοκρατική εξαθλίωση

Από την συντεχνία των τ/κ δασκάλων (KTÖS) άρχισε την Παρασκευή το ΡΤΚ τις επισκέψεις σε συνδικάτα και οργανώσεις «για να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη συνεργασία και αλληλεγγύη με διευρυμένες κοινωνικές ομάδες ώστε να ξεκινήσουμε ενέργειες και να πούμε ‘στοπ’ ενάντια στην οικονομική και δημοκρατική εξαθλίωση και να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι υπάρχει ελπίδα».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, ενώπιον του προέδρου και του γγ της συντεχνίας, είπε ότι τα όσα βιώνουν οι Τ/κ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Πιστεύουν ότι η οικονομική και δημοκρατική εξαθλίωση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, πρόσθεσε λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη απώλεια κινήτρων και ελπίδας, αλλά ο δρόμος για την τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είναι φραγμένος, όπως είπε.

Σε μια περίοδο που οι παρεμβάσεις γίνονται η μια μετά την άλλη, στην «βουλή» έρχονται «νομοσχέδια» που θέλουν να περιορίσουν την σκέψη και την έκφραση και προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον κ. Ερχιουρμάν να λέει ότι «αυτά δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από τον λαό».

Ο γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς χαιρέτισε την ενέργεια του ΡΤΚ να ξεκινήσει αυτό το διάλογο, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθούν σε ένα κοινό σημείο όλες οι πλευρές και να ενεργήσουν από κοινού ώστε «να ανοίξουν το δρόμο της κοινότητας».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα Ντιαλόγκ γράφει σήμερα ότι στο πακέτο οικονομικών μέτρων που ετοιμάζει η «κυβέρνηση» στράφηκαν τα βλέμματα όλων στα κατεχόμενα την ώρα που «οι οικονομικές συνθήκες έκαναν την ζωή ανυπόφορη».

Ο «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων», Χασάν Τάτσοϊ αποκάλυψε μερικές λεπτομέρειες του πακέτου μετά από την πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Τατσόι, τα μέτρα θα αφορούν νέες δωρεές και δάνεια σε όλους τους τομείς της οικονομίας, βαρύτητα στην χρήση της τουρκικής λίρας, στήριξη σε όσους λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα, καταβολή ΑΤΑ και μείωση απολαβών σε κάποιες μισθοδοτικές κλίμακες, μεταφορά των εσόδων από τις μειώσεις στους χαμηλά αμειβόμενους, συνέχιση της στήριξης στους εργοδότες, η οποία προβλέπεται μέχρι τον Αύγουστο και συνέχεια της στήριξης για χρήση πιστωτικών καρτών και ανάπτυξη των τομέων.

Ο Τάτσοϊ είπε ότι είναι ευαίσθητοι στο θέμα της ανεργίας και ότι ζήτησαν να ανέλθει ο κατώτατος μισθός στις 8.000-8.500 ΤΛ και ότι ο ακάθαρτος κατώτατος μισθός με έναν καθαρό μισθό της τάξης των 8.000 ΤΛ θα ανέρχεται γύρω στις 9.200 ΤΛ. Σημείωσε ότι αν σε αυτό προστεθεί και η στήριξη στους εργοδότες, το κόστος ανέρχεται στις 10.500 ΤΛ. Είπε ότι αν ο κατώτατος μισθός είναι 8.500 ΤΛ, το κόστος εργοδότη θα ξεπεράσει τις 11.000 ΤΛ.

Στο μεταξύ, ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Ουνάλ Φιντίκ γράφει ότι ο ουσιαστικός λόγος της άσκησης πιέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» είναι για να εξασφαλίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει για την προσάρτηση όταν είναι κατάλληλες οι συγκυρίες.

«Αναμφίβολα αυτή η κατάσταση τρομάζει τους Τουρκοκύπριους. Διότι διαβρώνεται η ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων. Χαλούν με τον καιρό τα ήθη και τα έθιμά τους, η κουλτούρα τους, η ανεκτικότητά τους. Κάθε Τουρκοκύπριος ανησυχεί γι’ αυτό, έστω και αν δεν υψώνει την φωνή του».

Σύμφωνα με τον Φιντίκ, παλιό στέλεχος του ΡΤΚ, «η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θέλουν να ενωθούν με την Τουρκία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Σχεδόν όλοι θέλουν λύση του Κυπριακού. Κάποιοι θέλουν ομοσπονδιακή λύση, κάποιοι συνομοσπονδιακή λύση, κάποιοι λύση δύο κρατών, όμως θέλουν λύση οπωσδήποτε».

Πρέπει να τεθεί φραγμός πρώτα στις «υπηκοότητες» χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν έχουν δικαίωμα ή όχι, μπορεί να συζητηθούν αργότερα καταστάσεις όπως οι μοιρασμένες οικογένειες, παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, πρόσθεσε.

«Αν δεν θέσουμε αυτό τον διαχωρισμό και συνεχίσουμε να δίνουμε υπηκοότητες σε όποιον έρθει εναρμονιζόμενοι στις πιέσεις των κυβερνήσεων στην Τουρκία, θα μας πάρουν την πατρίδα μας από τα χέρια μας. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Η αντίθεσή μας σε αυτόν πρέπει να είναι στον ίδιο βαθμό μεγάλη και κατά προτεραιότητα. Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις», κατέληξε ο Ουνάλ Φιντίκ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy