Έρχονται αυξήσεις σε βασικά προϊόντα – «Θα το νιώσουν οι καταναλωτές»

Έλα στο Google News

Αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων γύρω στο 6% με 8 % θα δουν αυτόν και τον επόμενο μήνα οι καταναλωτές, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο γγ του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου.

Οι αυξήσεις, είπε αφορούν καφέ, ζάχαρη, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.

Δικαιολογημένα πρόσθεσε, οι πολίτες αισθάνονται θυμό για τις μεγάλες αυξήσεις που θα ακολουθήσουν στο λιανικό εμπόριο λόγω της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο ανέφερε
οι αυξήσεις στο λιανικό εμπόριο γίνονται με πολλή προσοχή καθώς υπάρχει ανταγωνισμός.

Επισήμανε ότι εκτοξεύθηκαν οι τιμές των πρώτων υλών και των ναύλων που πληρώνουν οι επιχειρηματίες. Το κόστος ενός κοντέινερ έχει πενταπλασιαστεί ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι οι μήνες Σεπτέμβρης και Οκτώβρης είναι πάρα πολύ δύσκολοι και κατά συνέπεια οι καταναλωτές αυτό θα το νιώσουν να αντανακλάται στις αυξήσεις τιμών των προϊόντων.

Cystat: Κύμα ακρίβειας οδηγεί νοικοκυριά στην απόγνωση

Νέο μπαράζ αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρισμού και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης, δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Το μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας οδηγεί στην απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία παράλληλα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις μεγάλες μειώσεις μισθών λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) αυξήθηκε με ρυθμό 5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Σημειώνεται μάλιστα ότι στον ηλεκτρισμό ο δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 39,8%, ενώ και στα πετρελαιοειδή αυξήθηκε με ρυθμό 21,42%. Επισημαίνεται επίσης ότι οι μεγάλες αυξήσεις τιμών στις δύο πιο πάνω κατηγορίες έχουν προκαλέσει ήδη μπαράζ ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικά ο δείκτης στην κατηγορία «Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο» αυξήθηκε με ρυθμό 14,4%, ενώ ο δείκτης στην κατηγορία «Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά» αυξήθηκε με ρυθμό 8,22%. Επίσης, ο δείκτης στις «Μεταφορές» αυξήθηκε με ρυθμό 10,76%, ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν και στις υπόλοιπες κατηγορίες με εξαίρεση την «Ένδυση και Υπόδηση» (-0,99%) και τις «Επικοινωνίες» (-0,14%).

Το ΑΚΕΛ διά του Χάρη Πολυκάρπου ζήτησε εκ νέου χθες τη λήψη μέτρων για την ακρίβεια, θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Συγκεκριμένα, το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι «οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα καύσιμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος ζωής, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβεται, μεταθέτοντας τις ευθύνες αλλού».

Επανέλαβε, επίσης, ότι «η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να απαντήσει για τις ενέργειες που άμεσα πρέπει να κάνει, ώστε να στηρίξει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης».

«Για το ΑΚΕΛ είναι αδιανόητο, στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια της πανδημίας, να προστίθεται στην κοινωνία το οικονομικό βάρος των λαθών της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού», υπέδειξε ο Χ. Πολυκάρπου.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος εμμένει στη σιωπή, η κοινωνία όμως συνεχίζει να πληρώνει την ασύγγνωστη ανικανότητά της».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.