Έρχονται χαλαρώσεις: Παραμένουν ανησυχίες για τα Νοσοκομεία, υπάρχουν ερωτηματικά για τα Σχολεία

Επί τάπητος τέθηκαν χθες οι τομείς που θα τύχουν χαλάρωσης από 1η Φεβρουαρίου, όταν και ολοκληρώνεται η περίοδος ισχύς των υφιστάμενων μέτρων κατά του κορονοϊού.

Όπως είναι γνωστό, η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, το πιθανότερο σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση θα εφαρμοστεί την ερχόμενη Δευτέρα, η δεύτερη τοποθετείται στα μέσα Φεβρουαρίου και η τρίτη αρχές Μαρτίου. Ο Πρόεδρος άκουσε τις εισηγήσεις και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε μια σύσκεψη που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, την εικόνα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και έκανε τις εισηγήσεις της σε σχέση με στρατηγική αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Παναγιώτη Σεντώνα, σε αυτή συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Υγείας, Εργασίας και Παιδείας, εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, καθώς και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντώνα, «στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση των μέτρων να γίνει σταδιακά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό, προκειμένου να διατηρηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα και τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, κατά την πρώτη φάση αποκλιμάκωσης, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, θα επαναλειτουργήσει το λιανικό εμπόριο, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, ενώ θα επιτρέπονται οι ατομικές αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων. Κατά τα δεύτερη φάση θα ανοίξουν εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, ενώ σε σχέση με τους χώρους εστίασης και τα γυμναστήρια αυτά αναμένεται να ανοίξουν αρχές του Μάρτη, καθώς είναι χώροι για τους οποίους υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στους επιδημιολόγους για τη διασπορά του ιού.

Σημειώνεται επίσης ότι σε πρώτη φάση παραμένει η αποστολή sms για μετακινήσεις, αλλά με ανοικτό το ενδεχόμενο το δικαίωμα να αυξηθεί στα τρία μηνύματα ανά ημέρα. Δεν αναμένεται, τουλάχιστον για την πρώτη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων, αλλαγή στην απαγόρευση μετακίνησης μετά τις 9 το βράδυ, αλλά ούτε και στην απαγόρευση των συναθροίσεων.

Νοείται ότι η εφαρμογή των πιο πάνω χαλαρώσεων θα γίνεται εάν και εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα. Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις χαλαρώσεις θα ενθαρρυνθεί η τακτική και μαζική επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού με τη χρήση των rapid tests, ιδιαίτερα στους χώρους που αναμένεται να επαναλειτουργήσουν, η οποία σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, δημιουργεί ελπίδες ακόμα και για ολική άρση των περιορισμών εντός Μαρτίου.

Μείωση του ποσοστού θετικότητας και περιορισμός του αριθμούς των κρουσμάτων, επιτρέπει τις σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά, εκτίμησε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Ζωή Δωρωθέα Πανά.  

Εκείνο που προβληματίζει είπε είναι ότι παραμένει κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία. Οι όποιες χαλαρώσεις τόνισε θα γίνουν σταδιακά το πρώτο διάστημα για να μην οπισθοδρομήσουμε.

Όσον αφορά τις πληροφορίες ότι τον Μάρτη ίσως τα μέτρα καταργηθούν η κυρία Πανά είπε ότι αυτό θα διαφανεί από την πορεία της ασθένειας. Εξαρτάται είπε από το πως θα ανταποκριθούν οι πολίτες, ενώ σημείωσε στα θετικά το γεγονός ότι στην Κύπρο γίνονται πολλά γρήγορα τεστ, αλλά και ότι μέχρι τον Μάρτη θα εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τώρα, τόνισε, είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να δείξει η Κύπρος ότι μπορεί να τα καταφέρει και είναι γι’ αυτό που χρειάζεται η μεταβατική περίοδος του Φλεβάρη. Θα πρέπει, είπε, να παραμείνουν τα SMS, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία καθώς και η ανάγκη να γίνονται τακτικά τα γρήγορα τεστ σε όλους τους χώρους εργασίας.

Η κυρία Πανά είπε ότι το θέμα με το άνοιγμα των σχολείων προβληματίζει πάρα πολύ, ωστόσο ανέφερε, τίθεται θέμα ότι τα παιδιά κατά κύριο λόγο είναι ασυμπτωματικά καθώς και το ότι οι έφηβοι δυσκολεύονται να συμμορφωθούν με τα αυστηρά μέτρα, αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχει και η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ο οποίος είναι πιο μεταδοτικός.

Ερωτηματικό τα σχολεία

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, το «μπαλάκι» είναι στο Υπουργείο Παιδείας καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία, αλλά να επικρατούν δύο σενάρια. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης ταυτόχρονα. Νοείται όσοι δεν επιστρέψουν θα εξακολουθούν να παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Το πρώτο σενάριο προνοεί σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με την αρχή να γίνεται τη Δευτέρα με τους μαθητές Δημοτικής.

Το άλλο προκρίνει την επιστροφή των τελειόφοιτων σε πρώτη φάση, προκειμένου να μην επηρεαστούν οι παγκύπριες προεισαγωγικές εξετάσεις, στο τέλος της χρονιάς.

Δεν αποκλείεται να επιστρέψουν σε πρώτη φάση και τα Δημοτικά, αλλά και οι τελειόφοιτοι.

Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να μένουν κλειστά, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να λαμβάνονται και τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια,

Η ΟΕΛΜΕΚ, πρόσθεσε, έστειλε ήδη επιστολή προς το υπουργείο παιδείας για την ανάγκη εμβολιασμού των εκπαιδευτικών και τη λήψη μέτρων ασφάλειας και παρεμπόδισης της διασποράς του κορωνοϊού.

Σε άλλα κράτη είπε δόθηκε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών οι οποίοι ανήκουν στην πρώτη γραμμή.

Θα ήταν καλό σε ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της δημοτικής εκπαίδευσης να γίνονται τα γρήγορα τεστ σε τακτική βάση σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό, εισηγείται η ΠΟΕΔ σε περίπτωση που θα ανοίξουν τα δημοτικά, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει έγκαιρα να ενημερωθούν οι σχολικές μονάδες για το πως θα λειτουργήσουν τα πρωτόκολλα, εάν θα αλλάξουν.

Είναι σημαντικό τόνισε η κυρία Βασιλείου να είναι σαφείς οι οδηγίες για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy