Έρχονται νέα μέτρα – Βλέπει επιδημολόγους ο Αναστασιάδης

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Συνάντηση με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του ΚΕ Μάριου Πελεκάνου «οριστικοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Σήμερα στις 18:30 στο Προεδρικό Μέγαρο».

Νωρίτερα στις 1500 είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα για αυστηροποίηση των μέτρων για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, μετά τα αυξανόμενα κρούσματα και νοσηλείες.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού την Τετάρτη.

Θεοφάνια, συναθροίσεις και σχολεία εξετάζει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή

Τις απόψεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) θα ακούσει σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ώστε να τις μεταφέρει στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο όπου αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για περιορισμό της εκτεταμένης διασποράς του κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί και για τις νοσηλείες πέραν του αριθμού των κρουσμάτων που προκύπτει καθημερινά, αφού από τη μια τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση, ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ από την άλλη είναι ακόμα άγνωστο πόσοι από τα κρούσματα των τελευταίων ημερών θα μετατραπούν σε νοσηλείες.

Στο τραπέζι των συζητήσεων για νέα μέτρα θα βρεθούν σίγουρα οι συναθροίσεις σε οικίες, καθώς η υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον ελλοχεύει τον κίνδυνο δημιουργίας αλυσίδων κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι με τα υφιστάμενα μέτρα δικαιούνται να συναθροίζονται έως και είκοσι άτομα σε σπίτια. Μείωση ατόμων ενδεχομένως να τεθεί και για τα νυκτερινά κέντρα.

Δεδομένη είναι και η συζήτηση μέτρων ειδικά για την εορτή των Θεοφανίων, ώστε να αποφευχθούν τα περσινά φαινόμενα με συνωστισμό πολιτών. Ήδη κάποιοι από τους επιστήμονες έχουν εκφράσει την άποψη πως πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή πιστών σε τελετές καθαγιασμού των υδάτων. Επίσης, δεν αποκλείεται η μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού πιστών σε εκκλησίες. Εξάλλου, σε χθεσινή του τοποθέτηση στο κρατικό κανάλι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε ότι ο καθαγιασμός υδάτων μπορεί να γίνει με παρουσία πιστών, νοουμένου ότι θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Πέραν των πιο πάνω, αποφάσεις θα ληφθούν και για την επαναλειτουργία των σχολείων. Ήδη από χθες, αρκετοί επιστήμονες αλλά και φορείς της εκπαίδευσης έχουν εκφράσει την άποψη ότι το άνοιγμα των σχολείων, που είναι προγραμματισμένο για τις 10 Ιανουαρίου, πρέπει να παραταθεί.

Επιπρόσθετα, τα προβλήματα που προκύπτουν ακόμα και σε ουσιώδεις υπηρεσίες εξαιτίας κρουσμάτων και επαφών που είναι σε απομόνωση αλλά και η, ως επί το πλείστον, ήπια συμπτωματολογία που παρουσιάζει η “Όμικρον” ενδεχομένως να φέρει μείωση της καραντίνας και σε άλλους τομείς, πέραν των υγειονομικών.

Τέλος, αν και υπήρξε σκέψη για περιορισμό των μετακινήσεων από κάποια ώρα και μετά, με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν κερδίζει έδαφος μια τέτοια απόφαση, ούτε όμως αποκλείεται αφού η κατάσταση, ειδικά σε σχέση με τις αντοχές των νοσηλευτηρίων, είναι ρευστή.

Προβληματίζει η υπολειτουργία ουσιωδών υπηρεσιών

Το ενδεχόμενο της επέκτασης της μείωσης του αριθμού ημερών καραντίνας για κρούσματα και επαφές, πέρα από τους υγειονομικούς, εξετάζουν οι επιστήμονες και το Υπουργείο Υγείας, αφού ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και των επαφών τους δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία ακόμα και σε υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται ως ουσιώδεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.