Έρχονται νέες αυξήσεις-Παράπλευρες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία βλέπει o ΔΗΣΥ για παρέμβαση στην μείωση των τιμών

Το κόστος στις κατασκευές έχει αυξηθεί κατά 20%, ενώ έρχονται και νέες αυξήσεις, αφού από την 1η Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 10% οι τιμές στο τσιμέντο και τα αλουμίνια.

Κρούσματα αισχροκέρδειας σε υλικά οικοδομής κατήγγειλε το ΑΚΕΛ στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, θέτοντας παράλληλα την κυβέρνηση προ των ευθυνών της σε σχέση με τον κίνδυνο να καταστεί ακόμη πιο απομακρυσμένο το δικαίωμα των νέων ζευγαριών να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΕπίσης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος για διεύρυνση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων που απαιτούνται για ένταξη στα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, αναπροσαρμογή του ύψους των χορηγιών, ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, και επέκταση του θεσμού της κοινωνικής στέγασης, με έμφαση σε προγράμματα ανέγερσης κατοικιών από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες να παραχωρούνται με χαμηλό ενοίκιο ή με ενοικιαγορά στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη συνεδρία, το κόστος στις κατασκευές έχει αυξηθεί κατά 20% περίπου, επιφέροντας δραματικές επιπτώσεις στον τομέα. Αναφέρθηκε επίσης ότι οικοδομικά έργα που έχουν ξεκινήσει δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αναβάλλεται η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών νέων έργων, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά την πανδημία. Ο εκπρόσωπος της ΟΣΕΟΚ ανέφερε μάλιστα ότι από την 1η Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 10% οι τιμές στο τσιμέντο και τα αλουμίνια.

Επαναφορά ΑΤΑ ζητούν επιτακτικά οι συντεχνίες

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρία συζητήθηκαν και τα έντονα φαινόμενα ακρίβειας σε αγαθά πρώτης ανάγκης, με τις συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ να ζητούν επιτακτικά επαναφορά της ΑΤΑ και μείωση του φόρου στο ρεύμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης, ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ τόνισε την ανάγκη για αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας για να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης, αξιοποίηση του μηχανισμού της επιβολής πλαφόν σε βασικά είδη για προστασία από την αισχροκέρδεια, και επαναλειτουργία της Επιτροπής Σιτηρών από το κράτος για να δημιουργηθούν τα αναγκαία στρατηγικά αποθέματα σε σιτηρά. Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ προειδοποίησε ότι «κάθε μέρα που περνά χωρίς μέτρα, πολλαπλασιάζονται οι αυξήσεις τιμών και οι επιπτώσεις στην κοινωνία».

Αν η κυβέρνηση παρέμβει για να μειώσει τις τιμές αυτό θα έχει παράπλευρες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, σχολίασε στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Είπε μάλιστα ότι όποιος ζητά από το κράτος να επέμβει για να συγκρατήσει τις τιμές, καλό είναι να πει και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, αφού υπάρχει κίνδυνος έλλειψης προϊόντων, να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και να αυξηθεί ο πληθωρισμός.

Ο κύριος Χατζηγιάννης σημείωσε ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι στα επίπεδα του 2019 και χαρακτήρισε λανθασμένη και αβάσιμη την εκτίμηση ότι θα πληρώναμε λιγότερα αν είχαμε φυσικό αέριο.

Τόνισε ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για μείωση του ΦΠΑ στο 9% στον ηλεκτρισμό.

Ο κύριος Κώστα επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταβάλει καμία ουσιαστική προσπάθεια για να βοηθήσει τον κόσμο, ειδικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν γονατίσει από τις τεράστιες αυξήσεις σε πολλά προϊόντα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι θα παγώσουν έργα του κατασκευαστικού τομέα λόγω των αυξήσεων και ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων από τις κρατικές υπηρεσίες για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στις πωλήσεις υλικών.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί άμεσα προς όλα τα διεθνή βήματα, κυρίως προς την ΕΕ, ζητώντας στήριξη αφού στην Κύπρο η μεταφορά πρώτων υλών γίνεται με πλοία.

Πηγή: Χαραυγή/Άστρα

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.