Έρχονται νέες αυξήσεις στα στεγαστικά δάνεια – Ανησυχίες για κύμα ΜΕΔ

Η ΕΕ ανησυχεί για κύμα ΜΕΔ, αλλά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση

Νέες αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αναμένεται να φέρει για τα κυπριακά νοικοκυριά η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού σχεδόν όλα τα δάνεια είναι συνδεδεμένα με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, προεξόφλησε την αύξηση των επιτοκίων δηλώνοντας χθες ότι «ο μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ (για πληθωρισμό 2%) φαίνεται ότι επιτυγχάνεται και είναι πλέον ορατή η αύξηση των επιτοκίων».

Έσπευσε ωστόσο να καθησυχάσει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι η αύξηση θα επηρεάσει μεν τις τράπεζες και τους δανειολήπτες, αλλά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν εδώ και καιρό τους κανόνες όσον αφορά την παραχώρηση δανείων στη βάση της αξιολόγησης για τη δυνατότητα αποπληρωμής τους. Διεμήνυσε ακόμη ότι τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές «πρέπει να λαμβάνουμε τέτοιο επίπεδο δανεισμού που να νιώθουμε ότι δεν θα βάλει σε κίνδυνο την οικονομική κατάστασή μας».

Σημειώνεται πάντως ότι η Κομισιόν σε πρόσφατη έκθεσή της για την Κύπρο επεσήμανε ότι «πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αφού ως επί το πλείστον τα στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεμένα με κυμαινόμενα επιτόκια».

Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση στοιχεία της ΕΚΤ η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση με το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας. Συγκεκριμένα, το κόστος στην Κύπρο ανέρχεται σε 2,15%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1,47%. Δηλαδή, τα νοικοκυριά πληρώνουν σε τόκο 46% περισσότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.

«Θα υπάρξει ομαλοποίηση του πληθωρισμού»

Εν τω μεταξύ, ο Κ. Ηροδότου -ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση με τη ΣΕΚ- εκτίμησε ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης με τον πληθωρισμό. Όπως «είναι βραχυπρόθεσμη η δυναμική που βλέπουμε τώρα με τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, θα υπάρξει ομαλοποίηση». Ανέφερε επίσης ότι «αυτό που σπρώχνει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και στη χώρα μας είναι τα θέματα τιμών ενέργειας, τα οποία δεν λύνονται εύκολα ή άμεσα από τα επιτόκια».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, έθεσε πάντως πολύ έντονα το θέμα του πληθωρισμού, καθώς και της ανάγκης για στήριξη των νέων κυρίως ζευγαριών σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα στέγασής τους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.